Annie Lööf och Stefan Löfven. Foto: TT

Annie Lööf ger upp sonderingsförsöken

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf (C) ger upp sitt sonderingsuppdrag. Det meddelade hon vid en presskonferens i riksdagen på torsdagen.
På fredag väntas talmannen ge besked om nästa steg.
– Jag kommer att konstruktivt bidra till att Sverige så snabbt som möjligt får en handlingskraftig regering, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Annie Lööf säger att hon under sitt sonderingsuppdrag har fokuserat på att ha möten över blockgränserna. Hon har träffat Socialdemokraterna och Miljöpartiet tre gånger vardera under veckan och fokuserat på sakpolitik.

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven säger i en kort kommentar till TT att han och Annie Lööf har träffats ett antal gånger under veckan och att de haft positiva samtal om sakpolitik. Han säger inget om Lööfs uttalanden om att S och M:s hållning i statsministerfrågan blockerar allt.

– Nu avvaktar jag talmannens besked om hur nästa steg i processen ser ut. Jag kommer att konstruktivt bidra till att Sverige så snabbt som möjligt får en handlingskraftig regering, säger han.

Talmannen i samtal med partiledarna

Talmannen Andreas Norlén har tagit emot Annie Lööfs rapport från hennes sonderingsuppdrag och talar under torsdagen med partiledarna via telefon.

Klockan 10 på fredagen ska talmannen hålla pressträff.

Tre olika alternativ

C-ledaren har undersökt möjligheterna för tre olika regeringsalternativ. Annie Lööfs huvudalternativ har handlat om att få till en regering som består av Alliansen och Miljöpartiet. Hon har även prövat ett regeringsalternativ bestående av Alliansen och Socialdemokraterna, och en ”smal mittenregering” med Centerpartiet och Liberalerna.

– Inget av dessa har varit framkomligt, säger Annie Lööf.

Låsningarna kvarstår

Centerpartiet har länge framstått som en nyckel i regeringsfrågan, men Annie Lööf menar att det är Moderaternas och Socialdemokraternas inställning som ligger till grund för att låsningarna kvarstår.

– Både S och M vill bara rösta ja till om någon av dem blir statsminister. Den ena sidan måste tolerera den andra, säger Lööf som konstaterar att det inte verkar möjligt nu.

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar Lööfs besked i ett skriftligt uttalande till TT:

”I och med Annie Lööfs besked i dag får nu talmannen göra en bedömning av vilket nästa steg som är lämpligt för att komma framåt i processen för att bilda regering. Moderaternas alternativ ligger kvar på bordet, och vi kommer fortsätta arbeta konstruktivt för regeringsskifte”.

”Mina mandat är uttömda”

Lööf säger att det är talmannens sak att nu bestämma vad nästa steg blir, sedan de tre alternativen som hon försökt sondera för har visat sig oframkomliga.

– Mina mandat är uttömda, säger hon och vill inte riktigt svara på vad hon ser som nästa tänkbara alternativ för Centern att stödja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet