Elisabeth Marmorstein: ”Har inte rört på sig alls”

Publicerad

I dag möter Annie Lööf (C) talman Andreas Norlén för att rapportera om hur hennes sonderingsvecka har gått. SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein ser två möjliga alternativ inför C-ledarens möte med talmannen.
– Antingen kastar hon in handduken eller så ber hon om mer tid, säger hon.

I SVT:s Morgonstudion säger Elisabeth Marmorstein att det inte har ”rört på sig alls” när det gäller Annie Lööfs huvudspår i sonderingen: en regering bestående av Alliansen och Miljöpartiet, som får stöd av Socialdemokraterna.

– Antingen slänger hon in handduken eller så ber hon om förlängd tid. Det som talar emot att hon kastar in handduken är att det vore ett uppenbart misslyckande. Hon kan försöka skylla på att Moderaterna och Kristdemokraterna vägrar en lösning tillsammans med Miljöpartiet, men eftersom den lösningen var orealistisk från början så är det lite knepigt, säger Elisabeth Marmorstein.

Vill Annie Lööf däremot få sonderingsuppdraget förlängt menar Elisabeth Marmorstein att hon måste övertyga talmannen om att det vore meningsfullt.

– Hon måste övertyga honom om att hon ser öppningar som gör att förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet faktiskt kan leda till en lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet