Foto: SVT

Så gjorde vi jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsorganisationen WHO har kallat de många falska uppgifter som sprids om coronapandemin för en ”Infodemi” – ett nytt begrepp för en företeelse med många namn som fake news. propaganda och desinformation.

Under coronakrisen har flera svenska ministrar varit ute i debatten och påpekat vikten av att hålla sig till fakta: ”Det kan bli problem om folk lyssnar på konstiga råd på Internet” sa Digitaliseringsminister Anders Ygeman i SVT:s Morgonstudion och menade att det finns onda krafter därute: ”en nation eller en grupp som vill påverka i viss riktning: Att corona beror på 5G, eller att vi äter kött – sånt ser vi ju.”

Försvarsminister Peter Hultqvist sade i Rapport ”Vi har ju grova exempel från en ryskspråkig sajt i Azerbajdan där man säger att vi har kapitulerat och att svenska forskare säger att det [corona] är ofarligt”. ”Sök information. Sprid inte rykten. Hantera din egen roll i sociala medier på ett ansvarsfullt sätt” sa Hultqvist.

Men när vi granskar Anders Ygemans utspel finner vi att han inte följer regeringens egna uppmaningar.

När Ygeman i november kommenterade utbyggnaden av 5G fick han en mängd kommentarer i sitt Facebookflöde som han påstod emanerade från ”ryska troll”. Han delade en DN-artikel med rubriken ”Ygeman mål för rysk nätattack”.

Men en observant student på Journalisthögskolan i Stockholm, Frans Bryngel, noterade att kommentarerna såg ut att komma från svenskar som var engagerade mot 5G utbyggnaden eller försökte tillbakavisa påståenden om att 5G strålningen skulle vara farlig.

Så samlade vi in kommentarerna

Med tipset i handen gick vi in på Ygemans Facebooksida, kopierade ut samtliga synliga kommentarer, tvättade materialet med några handgrepp i ordbehandlings- och kalkylbladsprogram och kunde sen konstatera att vi hade 599 Facebookprofiler som agerat i kommentarerna. Materialet kompletterades med ett antal hundra dolda kommentarer som vi fick fram genom att begära ut dem som allmän handling hos ministern.

Sen ursprungsbestämde vi manuellt de 599 personerna genom att titta på namn, ort, hur de agerade: om de delade material av annan karaktär som inte rörde 5G eller säkerhetspolitik, om de hade vänner, om de argumenterade hyfsat konsekvent och stringent.

Inte i något fall kunde vi se tecken på automatiserat agerande, inte i något fall hittade vi indikationer på att kontona var styrda från främmande makt, profilerna debatterade helt enkelt 5G.

Vi frågade Ygemans kansli hur de baserat sina påståenden och fick svaret ”Vi tittade på kommentarerna”.

Hans Blix, före detta utrikesminister och chef för FN:s vapeninspektörer, kommenterade agerandet utifrån sin erfarenhet av diplomatisk desinformation: När USA baserade sitt krig i Irak med det falska påståendet att landet utvecklade massförstörelsevapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.