Foto: TT/SVT

Ygemans anklagelser om ”rysk nätattack” var svenska aktivister

Uppdaterad
Publicerad

Anders Ygeman (S) anklagade Ryssland för att destabilisera den svenska 5G-debatten och delade en artikel med rubriken ”Ygeman mål för rysk nätattack”. SVT har granskat det omdebatterade Facebook-inlägget och hittar inga utländska botar. Spåren leder i stället till en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

SVT har granskat den två tusen kommentarer långa Facebook-tråden som föranledde Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att i flera medier anklaga Ryssland för att destabilisera den svenska debatten om 5G.

– Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer, sade han i en intervju med SVT.

Men i stället för botar och andra spår efter ryska nätattacker pekar SVT:s granskning mycket tydligt på att den stora mängden kommentarer kan härledas till en svensk facebookgrupp. Kartläggningen visar att över hälften av användarna som kommenterat på Ygemans inlägg också är medlemmar i ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G” där gruppens administratör skickat ut instruktioner till sina nära 15 000 medlemmar:

”HJÄLP TILL ALLA! Gå in på Anders Ygemans facebooksida och kommentera!”.

”Jag tappade hakan”

Personen som ligger bakom Ygemans Facebook-tråd heter Katarina Hollbrink. Hon bor på Södermalm i Stockholm och beskriver sig som en vanlig svensk mormor som är orolig för strålning. Hon blev förvånad över ministerns utspel.

– Jag tappade hakan, det kändes löjeväckande. Det var enormt många som gick och kommenterade på uppmaning av oss, säger hon till SVT.

När SVT ber Anders Ygeman förtydliga vad han menat visar det sig att det är hans stab som gjort bedömningen efter att man sett ”tydliga tecken”.

– Det här är en fråga som Ryssland har intressen i, som både SVT:s granskning och myndigheter i andra länder har visat att de agerar i, säger Anders Ygeman.

Men att de agerar i det betyder ju inte att du har utsatts för en rysk nätattack?

– Nej, det kan man naturligtvis hävda, men å andra sidan är det svårt att inte se mönstret av en väldigt mycket större aktivitet kring det här inlägget och se att motsvarande saker har hänt i andra länder och där kopplingar mellan Ryssland och de här aktiviteterna är belagda.

Hans Blix: Politiker får inte spekulera

Den före detta toppdiplomaten Hans Blix gjorde sig känd i världen för att enträget försöka ta fram sanningen när USA hävdade att Iraks diktator Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Han menar att det vilar ett stort ansvar på politiker när det kommer till att ha belägg för sina påståenden. När vi visar honom materialet reagerar han på ministerns påstående.

–Jag tycker de ska ha på fötterna, i ledande politisk ställning så får man inte spekulera löst. Det tycker jag inte, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.