Så tar du ditt coronatest – på rätt sätt

Uppdaterad
Publicerad

Att göra egentester för misstänkt covid-19 kan vara krångligt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan i mitten av oktober att man gör en kombination av test i svalget, saliven och i näsan. SVT:s reporter fick assistans av sjuksköterskan Sanne Linnerhed för att få till det på rätt sätt.

När man har sjukdomssymtom och misstänker att det är covid-19 så kan man i stora delar av landet göra ett så kallat egentest, alltså att man får ett hemskickat PCR-test som visar om man har en pågående infektion eller ej.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan i mitten av oktober en kombination av provtagning från tre så kallade lokaler: näsa, hals och saliv.

Coronapandemin

– Det här kan vara ett bra sätt att få till en snabbare provtagning som tar mindre resurser från vården, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Runt om i landet ser egenprovtagningen olika ut. I fyra regioner erbjuds ingen egenprovtagning utan all provtagning utförs av vårdpersonal.

I tolv av regionerna följs redan de nya rekommendationerna och i tre regioner sker provtagningen i enbart två lokaler.

“Med våra självprovtagningskit tas prov från svalg och saliv. Provtagningen har utvärderats gentemot de laboratoriemetoder som används för att analysera proverna och har befunnits ge en ändamålsenlig känslighet”, skriver Mikrolaboratoriet i Region Jönköpings län till SVT Nyheter.

För region Stockholm och region Gotland har det sett annorlunda ut. Där har det bara varit svalget som testas men efter Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer har regionerna ändrat sina rutiner.

– Införandet beräknas kunna ske inom några veckor, skriver Marcus Hagström på Karolinska Universitetssjukhusets pressavdelning till SVT.

I videon ovan kan du se hur man genomför testet på rätt sätt i svalg, saliv och näsa.

Så sker egenprovtagning i din region

Testar svalg, näsa och saliv. 

Region Sörmland 

Region Kalmar län 

Region Blekinge 

Region Skåne 

Region Halland 

Västra Götalandsregionen 

Region Värmland 

Region Västmanland 

Region Gävleborg 

Region  Västernorrland 

Region Jämtland Härjedalen 

Region Västerbotten

Planerar att testa svalg, näsa och saliv.

Region Stockholm

Region Gotland

Testar två delar

Region Jönköpings län 

Region Kronoberg 

Region Örebro län 

Erbjuder inte egenprovtagning 

Region Uppsala 

Region Östergötland 

Region Dalarna 

Region Norrbotten 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet