Statsminister Stefan Löfven (bilden) håller pressträff om åtstramningarna av råden. Foto: TT

Reglerna för nattklubbar stramas åt: ”Det får vara slutfestat nu”

Uppdaterad
Publicerad

När undantaget från 50-regeln infördes för serveringsställen den 8 oktober började flera nattklubbar öppna upp. Men efter larm om trängsel stramas restriktionerna åt igen.

– Det får vara slutfestat nu, säger statsminister Stefan Löven.

Nu är det återigen förbjudet att hålla offentliga danstillställningar med fler än 50 personer. Det meddelar regeringen vid en pressträff. De menar att det har varit svårt för nattklubbarna att sköta sin verksamhet på ett smittsäkert sätt.

– För många brister och för mycket trängsel har rapporterats för många gånger, säger Stefan Löfven.

Coronapandemin

– Här sliter sjukvårdspersonal dag och natt. Då är det respektlöst att samma personal sedan slår upp tidningarna och får se stimmiga bilder från nattklubbar.

”Det duger inte”

Regeringen definierar en danstillställning som en tillställning där deltagare får möjlighet att dansa till musik, men att man behöver göra en helhetsbedömning. Faktorer som kan avgöra om det är en danstillställning är bland annat förekomsten av dansgolv och DJ. De arrangörer som bryter mot förbudet kan straffas.

– Det duger inte att springa omkring på fester och bidra till ökad smittspridning samtidigt som antalet sjuka ökar, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Det är dock fortsatt möjligt för restauranger att anordna andra typer av tillställningar, såsom konserter och föreläsningar.

Justerar maxgränsen

Regeringen vill också justera lagstiftningen kring allmänna sammankomster med sittande publik, så som idrottsevenemang och teaterföreställningar. Tidigare har det talats om att öka denna maxgräns till 500 personer – nu ska gränsen istället dras vid 300 personer.

– Länsstyrelsen kan också meddela lokala förskrifter om att färre deltagare ska tillåtas. Det gäller både färre än 300 vid sittande arrangemang, och färre än 50 vid andra offentliga tillställningar, säger Löfven.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger att de vill möjliggöra för fler arrangemang, men utan att öka risken för smittspridning.

– Vi behöver hitta lösningar som är mer träffsäkra och som fungerar över längre tid, säger hon.

Regeringen föreslår också att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet