Hör smittskyddsläkaren Thomas Wahlbergs om intyget i klippet ovan. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om intyg före resultat: ”Det förvånar mig”

Uppdaterad
Publicerad

Askimskliniken i Göteborg har skrivit ut negativa intyg för covid-19 – innan provresultatet är klart. Resultatet ska sedan bekräftas med ett sms och är först därefter giltigt, uppger läkare på kliniken. Men det finns stora risker med det här tillvägagångssättet, menar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

– Det kan ju hända mycket på vägen, säger han.

Att först få ett intyg som sedan ska verifieras är ett riskfyllt tillvägagångssätt, menar Thomas Wahlberg, chef för Smittskydd Västra Götaland.

– Det kan vara svårt att få tag i personen, provtagningen kan bli fel eller provet kommer inte fram för analys. Då har man redan från början intygat att något är negativt utan att ha någon som helst bekräftelse på att det är analyserat, säger han. 

Polisen: ”Inte rimligt”

Även gränspolisen är skeptiska till Askimsklinikens förfarande.

– Det kan ju inte vara rimligt att det är så det ska fungera, säger Mikael Holmgren som är biträdande chef för gränspolisen i region Väst.

Gränspolisen beställer själva covid-19-intyg för personer som ska återvända till sina hemländer. Då får de intygen först när provresultatet är klart.

– Om du hemskt gärna vill till Tyskland och din familj är där och det är en viktig resa, då är det ju en risk att det missbrukas, absolut, säger Mikael Holmgren.

Foto: privat

Läkaren på kliniken försvarar sig med att det finns en muntlig överenskommelse om att inte använda intyget om det visar positivt? 

– Det är säkert helt okej juridiskt sett, men det sätter ju personalen från flygbolagen som ska kontrollera intygen i en väldigt konstig sits när arbetssättet bygger på att alla är 100 procent ärliga. Det är också väldigt viktigt att vi inte sprider smitta, säger Mikael Holmgren.

”Kommer rätta till det”

Läkaren Thomas Westin på Askimskliniken säger att intygen inte får användas utan ett sms, som bekräftar att personen inte har covid-19. Han berättar också att inte ett enda av de snabbtest han tagit på sina kunder har visat positivt resultat. Därför anser han att inget skada skett.

Men efter SVT berättat att tillvägagångssättet bryter mot Socialstyrelsens föreskrifter enligt Inspektionen för vård och omsorg, så backar han.

– I så fall har jag gjort fel och då kommer jag rätta till det, säger han.

SVT avslöjar: Läkare skrev ut negativa covidintyg – innan proven analyserats  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.