Följ med när SVT:s reporter besökte kliniken för att få ett intyg. Thomas Westin, ansvarig läkare, tog emot. Foto: SVT/Press

Avslöjar: Här skriver läkare ut friskintyg för covid – innan han vet provsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Askimskliniken i Göteborg har utfärdat reseintyg som visar att privatpersoner inte är smittade med covid-19 – innan proverna analyserats. Det kan SVT Nyheter Väst avslöja. Förfarandet bryter mot Socialstyrelsens föreskrifter.

– Man behöver ett provresultat innan man kan uttala sig i ett intyg, säger Mari-Ann Larsen, enhetschef för Ivo sydväst.

SVT:s reporter bokade en tid för provtagning för att se om det gick att få ett negativt covidintyg innan provet analyserats. Hur det gick kan du se i klippet ovan.

Den ansvariga läkaren vid kliniken, Thomas Westin, uppger att intyget inte är giltigt förrän det bekräftats med ett sms. Ett sådant sms fick också SVT:s reporter.

– Det är ju väldigt många där det är knöligt för dem att behöva åka fram och tillbaks, säger han.

Såhär såg intyget från Askimskliniken ut. Foto: Anna Adersjö/SVT

Efter att SVT berättat att tillvägagångssättet bryter mot Socialstyrelsens föreskrifter enligt Inspektion för vård och omsorg, så backar läkaren.

Hör läkaren i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.