Psykologen Björn Hedensjö ger sina bästa tips för hur man ska tänka när oron smyger sig på. Foto: Storyblocks/SVT

Så hanterar du oron inför en oviss coronahöst

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags för höststart coronaåret 2020, vilken kan innebära mer ovisshet än vanliga år. Här är några psykologiska tips på hur du kan hantera oro och ångest när vi går in i den nystart som är hösten.

– Oron kan på ett sätt kännas bra, som ett sätt att förbereda sig för det värsta. Men det är lite av en fälla, eftersom din oro inte gör en osäker framtid ett dugg mer förutsägbar, säger Björn Hedensjö.

Våren 2020 har varit påfrestande. Kanske har sommaren gett en tillfällig paus med lägre smittspridning och ledighet där vi inte träffar andra på samma sätt som i vardagen. Men nu är hösten här och coronaviruset är inte borta. Björn Hedensjö är psykolog och menar att oro tenderar att handla om hypotetiska scenarion som man inte kan påverka alls.

– Det är bättre att fokusera på problem som du faktiskt kan göra något åt. Är det ovisst hur det kommer att gå för ditt företag? Passa på att uppdatera cv:t, sök utbildningar och andra jobb.

Corona kan fortfarande väcka oro för vår hälsa, ekonomi och inte minst sociala tillvaro. Men Björn Hedensjö menar att det är viktigt att tänka framåt.

– Pandemin kommer att passera även om det inte känns så just nu. Planera redan nu för roliga saker du kommer att hitta på efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.