Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har grävt i hackerarkivet – från 1986 till i dag. Foto: SVT

Så har hacker-nyheterna sett ut genom åren

Uppdaterad
Publicerad

Så länge det har funnits datanätverk har det funnits hackare.

Och en tillbakablick i SVT:s arkiv visar tydligt att cyberangrepp och hackare inte bara är ett problem 2024, utan också redan på 80-talet.

Ett cyberangrepp mot it-leverantören Tietoevry har resulterat i stora problem för flera bolag, myndigheter och kommuner under de senaste dagarna. Och cyberattacker har idag blivit en enorm utmaning för hela samhället.

Men det är inget nytt fenomen.

På försommaren 1984 kopplar forskningsassistenten Ulf Bilting upp Sverige mot internet. Han sätter då upp den första svenska IP-adressen – 192.5.50.0 – som ansluts till amerikanska Arpanet.

Sen går det fort.

”Det som skapar störst problem är datanätverket Internet”

I SVT:s arkiv finns många inslag från det tidiga 90-talet som beskriver utmaningen många svenska företag och myndigheter nu står inför. Hackers och dataintrång.

Och mycket av det som sägs låter förvånansvärt likt som sägs i dag.

– Det kan kräva att man måste ha flera parallella datasystem där man lägger känslig information, så det kan bli kostsamt, säger en säkerhetsexpert när han pratar om hackers i ett Rapportinslag från 1995.

Se 40 år av hackerattacker i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.