Hidayet Tercan som i dag driver i dag ett bemanningsföretag levde förut som gömd Foto: SVT

Så har polisens id-kontroller ökat

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gjorde 9.000 fler id-kontroller förra året jämfört med 2010. Det visar nya siffror från Rikspolisstyrelsen. Det är en följd av regeringens uppdrag till polisen att få ut fler personer utan uppehållstillstånd ur landet, vilket lett till en allt mer högljudd kritik.

2010 gjorde polisen 33.000 inre utlänningskontroller, det vill säga id-kontroller vid misstanke om att någon visas i landet utan tillstånd. I fjol var motsvarande siffra 42.000.

Den stora ökningen är en följd av det så kallade REVA-projektet där polisen fått i uppdrag av regeringen att effektivisera arbetet med att få ut personer som saknar uppehållstillstånd från landet.

Den procentuellt största ökningen av id-kontroller skedde i fjol i Skåne. Det beror sannolikt på att REVA-projektet drevs som pilotprojekt där under 2012. 14.500 id-kontroller genomfördes i Skåne i fjol. REVA har nu införts i alla län. Stockholm var sist ut i januari.

Id-kontroller i Stockholms tunnelbana har väckt en proteststorm. Kritiker hävdar att poliser kontrollerar människor enbart på grund av deras utseende.

Politiker i flera av riksdagspartierna har varit skarpt kritiska till polisens arbetsmetoder och integrationsminister Erik Ullenhag har krävt att polisen går till botten med uppgifterna om att människor stoppas för identitetskontroll utifrån sitt utseende.

Den ansvariga ministern, justitieminister Beatrice Ask, har inte kommenterat kritiken.

”En tid av förtvivlan”

En av dem som upprörts över kontrollerna är en framgångsrik svensk entreprenör som en gång tiden också levde gömd.

Hidayet Tercan driver i dag ett bemanningsföretag med 400 konsulter inom vårdbranschen. Hennes liv ser i dag radikalt annorlunda ut jämfört med i början av 90-talet då hon levde som gömd flykting med sin mamma och lillebror.

– Det är en tid av förtvivlan man lever i. Det är en tid där du i princip inte finns.

Hon har svårt att förstå hur polisen kan söka papperslösa i tunnelbanan, i vården och på härbärgen.

– Hur kan man jaga de här människorna ytterligare? De är redan jagade som det är.

Men ska man inte respektera besluten att vissa människor inte får stanna?

– Människor har röstat fram politikerna, men jag tror inte att människorna har röstat fram det som pågår just nu, säger Hidayet Tercan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer