Så skyddar du dig mot id-kaparna

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drabbades runt 65.000 svenskar av id-kapningar. Så här gör du för att på bästa sätt skydda dig.

Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel, säger att det är svårt att skydda sig mot id-kaparna. Men till SVT Nyheter ger han sina bästa tips för hur du undviker att drabbas.

Lås brevlådan

Använd gärna en brevlåda med lås. På så sätt undviker du att obehöriga kommer åt din post.

Id-kapning

Var återhållsam med personuppgifter på nätet

Anders Olofsson säger att det är viktigt att inte i onödan exponera personuppgifter på nätet.

– Man ska till exempel inte skicka iväg bilder på sitt id-kort till okända personer som man ska handla av. På samma sätt finns affärer som kräver att man ska visa vem man är, men det kan vara riskabelt.

Han säger att det är vanligt att ungdomar som precis fått körkort vill visa det genom att lägga upp bilder på Facebook eller andra sociala medier.

– Det är livsfarligt. Då kan det snabbt tas sms-lån i deras namn.

Var vaksam vid kreditupplysningar

Bedragarna tar ofta en kreditupplysning innan en affär genomförs. De ledande kreditupplysningsföretagen erbjuder tjänster där man snabbt via mejl kan få reda på när det görs en kreditupplysning. På så sätt kan du snabbare reagera, berättar Anders Olofsson.

Skydda dig med e-tjänster

Ofta går det att teckna e-tjänster som erbjuder möjligheten att via e-legitimation få mejl från företag och myndigheter, istället för post i brevlådan. Anders Olofsson bedömer det som säkrare, eftersom en bedragare enkelt kan göra en adressändning utan att du märker det.

Dessutom finns försäkringsbolag där man kan försäkra sig mot id-kapningar. Banker kan även införa spärr mot krediter, som man själv kan häva om man vill handla.

Agera snabbt och bestrid betalningsansvaret

Meddela banken eller företaget direkt om någon annan handlat i ditt namn.

– Det är viktigt att snabbt kunna agera om det händer någonting. Ju förr du agerar, desto bättre, säger Anders Olofsson.

bestrid.nu ger polisen tips för hur företag ska bestrida bluffakturor. Ungefär samma process gäller för privatpersoner.

– Man måste bestrida betalningsansvaret och göra det snabbt och tydligt. Man måste meddela fordringsägaren att de blivit lurade. Slutligen är det tingsrätten som avgör om man ska behöva betala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Id-kapning

Mer i ämnet