Foto: SVT

Mustafa fick sitt liv raserat av id-kapare

Publicerad

Han gav polisen namn, adress och telefonnummer till den misstänkte. Ändå utreddes brotten mot Mustafa inte på hela tre år.

Det är en mardrömshistoria som Mustafa Emre Akin berättar. När han under studierna drev en firma så förfalskades hans namnteckning av en bedragare som gjorde sig själv till firmatecknare. Därefter startade kaoset.

Id-kaparen köpte allt möjligt i företagets namn och snart hade Mustafa personligen skulder i miljonklassen hos kronofogden.

– Det här har strandsatt mig fullständigt, det har backat tillbaka hela mitt liv. Jag kan inte få jobb inom försvaret som jag är utbildad för därför att jag på grund av skulderna anses som en säkerhetsrisk. Jag har legat sjuk, utbränd, i över ett år, jag får ingen egen lägenhet, jag har inte orkat studera och jag har fått hoppa av mina lokalpolitiska uppdrag, säger Mustafa Emre Akin.

Ingenting hände

Trots att Mustafa berättar att han kan visa på att han bestridit många fakturor och gett den utredande polisen i Lysekil namn, adress och telefonnummer till den misstänkte, hände inget på tre år.

– Jag har ringt och sagt att han är polisanmäld och att han bor tio meter ifrån polisstationen men inget hände, ingen rörde en fena, säger Mustafa.

– Det här är dåligt handlagt, förhoppningsvis sticker det här ut som ett av få ärenden som inte har skötts på det viset som det ska skötas. Det har blivit liggande hos en handläggare, vi har inte haft kontroll över att han gått i pension och att ärendet har legat kvar och vi har inte skött det på rätt sätt, säger Lena Matthijs operativ chef vid Västra Götalandspolisen.

JO-anmäler polisen

Mustafa Emre Akin har nu JO-anmält polisen, de tre åren utan i princip någon utredning alls har, säger han, lett till att ett ögonvittne till namnförfalskningen hunnit avlida och till att den misstänke hunnit flytta utomlands, två gånger dessutom.

– För att jag ska bli fri från ID-kapningen och dess följder krävs att polisen gör sitt jobb och att fallet avgörs i en domstol. Det finns inget annat sätt egentligen, tror jag. Jag behöver en dom i min hand. I rätten kan jag styrka att jag har inte ett dugg med det här att göra och fram tills att jag kan göra det kan jag inte bevisa motsatsen, säger Mustafa Emre Akin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Id-kapning

Mer i ämnet