• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Alliansen överens om att kriminalisera id-kapning

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters rapportering tidigare i veckan om det ökande antalet identitetskapningar är nu de fyra allianspartierna överens om det ska bli brottsligt att stjäla någons identitet, till exempel för att köpa varor på nätet.

SVT kunde tidigare i veckan rapportera att 65.000 personer i Sverige utsattes för id-kapning under förra året. Värdet av det andra köpte i deras namn var 2,7 miljarder kronor. En av alla som drabbats är Mustafa som i dag har en miljonskuld för varor någon annan köpt i hans namn med hjälp av id-kapning.

Så här kommenterade justitieminister Beatrice Ask problemet i Aktuellt:

Id-kapning

– Identitetskapning i sig är ju inte ens kriminellt idag, jag menar att även det borde kriminaliseras för då kan man ingripa tidigare.

Tänker du lägga fram ett sånt förslag?

– Jag har sagt att vi ska försöka få med oss alliansen först.

Och nu är alltså de övriga allianspartierna överens – det ska bli brottsligt att stjäla någons identitet.

– Vi har sett de senaste åren hur det här fullkomligt exploderar och det är viktigt att göra allt vi kan för att komma åt det och vi tror att ett första steg är att kriminalisera själva kapningen av identiteten, säger Johan Linander, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Caroline Szyber, rättpolitisk talesperson för Kristdemokraterna:

– Det här är en allvarlig kränkning mot människor och genom att kriminalisera det här så kommer det att prioriteras högre av polis, det säger dom ju själva, det kommer att falla under allmänt åtal och gör ju också att man då får ett målsägandebiträde och rätt till skadestånd vilket man inte har i dag.

Slarv ska straffas

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson vill också att id-kapning ska anses som ett brott. Och att banker, teleoperatörer och andra som slarvar med identitetskontroller ska drabbas ekonomiskt.

– Är det så att man har en vårdslös försäljningsverksamhet där man inte kollar id, eller den är uppenbart bristfällig, då kan man få bli skadeståndsskyldig mot mig som privatperson om jag drabbas, men kanske också stå för en del av statens utredningskostnader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Id-kapning

Mer i ämnet