Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amatheadådet och skotten i Ådalen, två konflikter centrerade kring strejkare och strejkbrytare, något som kommit att forma modern svensk arbetsrätt. Foto: SVT

Så har strejkrätten förändrats genom historien

Uppdaterad
Publicerad

Att strejka innebär att man som arbetstagare vägrar att arbeta på en arbetsplats. Metoden används när förhandlingar mellan fack och arbetsgivare hamnat i ett dödläge och har historiskt lett till dödliga konflikter.

Strejkrätten i Sverige förändrades 2019, och en ny lag röstades igenom i riksdagen efter en långdragen strejk i Göteborgs hamn. De anställda i ett fackförbund strejkade för att få fram ändringar i ett kollektivavtal.

Numera är det förbjudet med strejk under rådande kollektivavtal. Man har bara rätt att gå ut i strejk när avtalet inte gäller. Facket måste dessutom förvarna arbetsgivaren sju arbetsdagar innan man utlyser en strejk.

Tittar man längre tillbaka i tiden har strejker i Sverige lett till våldsamma händelser med dödlig utgång, som Amaltheadådet och skotten i Ådalen.

Se mer om strejkrättens historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.