Konsekvenserna av onsdagens planerade markpersonalstrejk försvåras ytterligare för det tyska flygbolaget Lufthansa. Foto: AP/TT

Lufthansa ställer in drygt tusen flygningar i Tyskland på tisdagen

Uppdaterad
Publicerad

Lufthansa ställer in drygt 1 000 flygningar på flygplatserna i Frankfurt och München på tisdagen med anledning av onsdagens planerade strejk. Flygplatserna är viktiga knutpunkter för det tyska flygbolaget och över 130 000 passagerare berörs enligt beräkningar.

Det tyska flygbolaget Lufthansa ställer in nästan alla sina flyg från Frankfurt och München redan på tisdagen, meddelar bolaget enligt Deutsche Welle. Beskedet kommer dagen före onsdagens planerade markpersonalstrejk.

Dessutom kommer flygningar senare i veckan att påverkas av endagsstrejkens krusningseffekter, enligt bolaget. Totalt påverkas över 1 000 flygningar med uppskattningsvis 134 000 berörda passagerare.

Planerad strejk

Den planerade strejken arrangeras av fackförbundet Verdi och syftar till att öka trycket på ledningen i de pågående förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Markpersonalen har tidigare krävt en löneökning för att möta den stigande inflationen.

Michael Niggemann, personalchef på Lufthansa, har kritiserat den utlysta strejken och framhåller att den sätter press på såväl passagerare som anställda. Vidare understryker han att förhandlingarna hitintills varit konstruktiva.

Utöver Lufthansas stora nav i Frankfurt och München förväntar sig bolaget konsekvenser på flygplatserna i bland andra Berlin, Köln, Düsseldorf, Hamburg och Stuttgart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka rättigheter har man vid en flygstrejk? Konsumentverkets jurist förklarar i videon. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.