Josefin Lindemalm sökte till Tekniksprånget och utbildade sig sedan till civilingejör. Foto: SVT/Göran Lidén

Så har ”Tekniksprånget” fått fler kvinnor att bli ingenjörer

Publicerad

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins satsning Tekniksprånget har fått fler kvinnor att studera till ingenjör, visar en ny utvärdering. Josefin Lindemalm var en av de första av 5 000 att delta i programmet, som instiftades 2012.

– Det var absolut inget självklart val för mig, berättar hon.

Arbetsgivare i Sverige lider brist på ingenjörer. För att få fler unga studerande att välja en högre teknisk utbildning instiftade Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien år 2012 Tekniksprånget. Ett program som erbjuder alla som tagit studenten från naturvetenskaps- eller teknikprogrammet en möjlighet att praktisera som ingenjör under fyra månader hos arbetsgivare runt om i landet.

Över hälften unga kvinnor

Av de som praktiserat från Tekniksprångets start fram till höstterminen 2018 har 90 procent gått vidare till studier inom fyra terminer efter avslutad praktik, 51 procent av dem är unga kvinnor.

Bland de som praktiserade mellan höstterminen 2012 och höstterminen 2018 och gått vidare till studier har 76 procent valt tekniska studier. Av dessa är 48 procent unga kvinnor visar en ny studie från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

– Där ser vi tydligt att Tekniksprånget leder till att fler unga kvinnor väljer att studera till ingenjör, säger Helena Gyrulf, verksamhetsledare på Tekniksprånget.

Färre hoppar av

Satsningen leder också till att färre hoppar av sina ingenjörsstudier, visar studien.

– Vi ser också en positiv effekt på genomströmningen på utbildningarna. Att de som gått Tekniksprånget har fått en målbild vad utbildningen leder till. Den målbilden tar de också med sig till utbildningen och fullföljer sin utbildning och tar sig hela vägen till examen, säger Helena Gyrulf.

Ingenjörsyrket har länge varit mansdominerat, men nu finns en möjlighet att ändra på detta.

– Det viktiga här är att lyfta fram förebilder, säger Helena Gyrulf.

”Fantastisk möjlighet”

Josefin Lindemalm, som var en av de första som gick programmet, är nu civilingenjör och jobbar med individanpassade ortopediska implantat som designas med hjälp av artificiell intelligens.

– Jag var väldigt skoltrött i gymnasiet, men jag har alltid tyckt att problemlösning och effektivisering har varit väldigt roligt, så därför valde jag att söka Tekniksprånget. Det gjorde att jag sedan valde att läsa till ingenjör, säger Josefin Lindemalm.

Hon tycker att fler unga kvinnor som är nyfikna på teknik ska söka programmet.

– Det ger en fantastisk möjlighet att pröva på yrket utan att faktiskt vara ingenjör och man får väldigt värdefulla kontakter för framtiden, säger Josefin Lindemalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.