Så här vill politikerna bygga Västerås

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västmanland har i samarbete med Västerås tidning tagit reda på hur de vill att Västerås ska byggas i framtiden. I en enkät av Västerås tidning har representanter från partierna svarat på frågorna: 1. Vilka områden i Västerås anser ni är prioriterade för nybyggnation? 2. Var ska man inte bygga? 3. Har ni något mål för hur stor andel av det som byggs nytt som ska vara hyresrätter? Om ja, hur ser det målet ut?

Vänsterpartiet – Anna Maria Romlid svarar 

Vänsterpartiet vill att alla människor ska har möjlighet att leva i bra bostäder och i en trygg boendemiljö. Därför vill Vänsterpartiet bygga fler billiga hyresrätter i hela Västerås.

Val 2018 – #dinröst

1. Vi behöver förtäta staden smart och yteffektivt. Hamre är ett exempelvis ett bra område att bygga hyresrätter på.

2. Vi ska inte bygga på åkrar, ängar eller skogsmark. Vi vill inte bygga bort stadens gröna ytor.

3. För Vänsterpartiet är den viktigaste bostadspolitiska frågan är att bygga bostäder som människor har råd med. Därför vill vi att fokus ska vara att bygga billiga hyresrätter med statligt investeringsstöd och vänsterhyror. Vi har inte satt ett procentmål, men vi vill att majoriteten av nybyggnation ska vara hyresrätter.

Moderaterna – Elisabeth Unell svarar

– Västerås ska byggas utåt när efterfrågan finns och höga hus byggs i city. Det ska alltid finnas färdiga planer så när någon vill bygga, då krävs mycket bättre framförhållning än idag. Det är viktigt med blandad bebyggelse i alla bostadsområden så att den som önskar bo på ett visst område ska kunna det, exempelvis behöver det byggas trygghetsboenden på flera områden.

1. Sätra, Stationsområdet/Ängsgärdet, Johannisberg, Kopparlunden och våra tätorter.

2. Vi vill inte bygga på etablerade grönområden och parker. Bevara kulturbyggnader som 1700-1800-talshusen vid Kungsgatan.

3. Det är viktigt att det finns blandade upplåtelseformer på de olika områdena i Västerås. Det är också efterfrågan som styr, dvs vilken typ av bostad det är som västeråsarna och inflyttande västeråsare efterfrågar. Idag ser vi en stor brist på exempelvis småhustomter och mindre billiga lägenheter. Vi moderater har därför lagt förslag om planberedskap för styckebyggartomter och något som vi kallar första bostaden, att bygga små enkla bostäder.

Kristdemokraterna – Amanda Agestav svarar

– Vi vill se vackra hus gärna i trä. Vi tror att Västerås kan lära av Tyskland som bygger funktionellt i gammal stil. Västerås ska byggas tillsammans med Västeråsarna. 

1.  Södra Källtorp, Sätra, Ängsgärdet, Kopparlunden, Gäddeholm och Kungsängsområdet bakom stationen.

2. Man ska inte bygga på grönområden eller produktiv jordbruksmark, inte vid Lövudden. 

3. Det är viktigt att det byggs med blandade upplåtelseformer. En ambition är att mellan 40-50% av det som byggs ska vara hyresrätter.

Liberalerna – Jesper Brandberg svarar

–Vi vill bygga många nya bostäder, minst 1000 per år. Vi vill ha högre andel hyresrätter än övriga partier, 40% av nyproduktionen. Vi vill bygga staden även utåt och absolut inte förtäta på grönområden.

1. Sätra, Kopparlunden, Stationsområdet, Gäddeholm samt serviceorter med möjlighet till spårbunden trafik (Dingtuna, Tillberga, Hökåsen).

2. I parker och på grönområden. Men ska heller inte riva historiska kulturbyggnader mitt i Västerås.

3. 40% av nyproduktionen.

Centerpartiet – Lars Kallsäby svarar

– Bygga balanserat i hela kommunen istället för att fokusera enbart inåt eller utåt. Nyttja den mark staden redan äger och var positiv till olika privata initiativ till att bygga och utveckla Västerås. Bygg vackert, värna det gröna, bygg klimatsmart och varierat för olika typer av behov som västeråsarna har. 

1. Nu är följande högt prioriterat stationsområdet, Ängsgärdet, Kopparlunden, Sätra och en rad projekt i de mindre orterna runt om i hela kommunen. 

2. Vi säger nej till att bygga på god åkermark och produktiv skogsmark, värdefulla grönområden och vara extra försiktig i områden med höga kulturvärden.

3. På lång sikt är målet 1/3 hyreslägenheter, 1/3 bostadsrätt och 1/3 äganderätt bra. Nu under en period har vi byggt mer hyreslägenheter då det har fattas. Viktigt är att vi blandar upplåtelseformer och typer av boenden ända ner på kvartersnivå.

Sverigedemokraterna, Emil Thessén svarar

–Västerås ska med entusiasm anta framtidens utmaningar och ta vara på dess möjligheter, detta inom samtliga områden. Sverigedemokraterna vill bygga ett Västerås i samklang med medborgarviljan, politiska visioner och den expertis som finns inom området. Ett långsiktigt tänk ska vara ett genomgående krav under hela processen, från byggplan till spadtag.

1. Sverigedemokraterna ser positivt på att bygga staden utåt, exempelvis i form av den nya stadsdelen Sätra eller expansionen av Gäddeholm.

2. Turerna kring den nu tillbakadragna detaljplanen för Hammarby har blottat ett skolboksexempel på hur vi inte ska bygga Västerås. De få grönområden som finns ska vara kvar och förtätning endast kan få ske på villkor att andra värden inte äventyras.

3. Sverigedemokraterna vill verka för att bostadsbolagen bygger fler hyresrätter. Fokus i nybyggnationen bör främst ligga på att uppföra hyresrätter till ungdomar som vill flytta hemifrån. Vi anser att ett avskaffande av anvisningslagen, så kommunen slipper prioritera bostäder till nyanlända, är mer relevant än att låsa fast sig vid en procentsats gällande andel hyresrätter av nybyggnationer.

Miljöpartiet, Anna Thunell och Markus Lindgren svarar

– Vi vill se ett grönt Västerås med mycket grönska, ett tätt Västerås med närhet till kollektivtrafik, nöje och samhällsservice och ett blandat Västerås med låg segregation. Det gäller både för staden och serviceorterna.

1. Gamla industriområden såsom Mälarporten, området mellan tågstationen och Mälaren, och Kopparlunden är prioriterade. Även Ängsgärdet är prioriterat. Vi vill även se bebyggelse på Hälla och Hässlö flygplats.

2. För att skapa närhet mellan människor, bra underlag för handel och samhällsservice och goda förutsättningar för kollektivtrafik, cykel och gång vill vi inte att staden eller serviceorterna expanderar utåt. Genom att bygga staden inåt och utveckla serviceorterna skyddar vi även värdefull jordbruks- och skogsmark.

3. För att skapa närhet mellan människor, bra underlag för handel och samhällsservice och goda förutsättningar för kollektivtrafik, cykel och gång vill vi inte att staden eller serviceorterna expanderar utåt. Genom att bygga staden inåt och utveckla serviceorterna skyddar vi även värdefull jordbruks- och skogsmark.

Socialdemokraterna, Anders Teljebäck och Staffan Jansson svarar

– För oss socialdemokrater är bostaden en social rättighet och bostadspolitiken en viktig del av välfärdspolitiken. Tillgången på bostäder är också en grundläggande förutsättning för jobb och tillväxt. Vi bygger hem åt människor och en stad som hänger ihop, därför måste bostadsproduktionen vara balanserad och sammanhållen.

1. Vi vill komplettera i områden som Bäckby och Bjurhovda samt bygga och utveckla Ängsgärdet, Kopparlunden, Gäddeholm, Sätra samt området runt nya Resecentrum. Vi ska bygga i tätorten, i våra serviceorter till exempel Skultuna, Dingtuna, Barkarö och Tillberga och på landsbyggden.

2. Där det finns känslig natur eller bebyggelse av kulturhistoriskt värde. Vi ska inte bygga på produktiv åkermark. Vi måste säkerställa möjligheten till framtida livsmedelsproduktion. Vi vill arbeta efter balanserad komplettering och lyssna via samråd i byggprocessen.

3. Ja. Över tid vill vi ha balans mellan upplåtelseformerna. Men just nu ser vi gärna att en högre andel av nybyggnationen är hyresrätter, totalt över staden. Men det ska vara en balanserad komplettering, vilket innebär att befintlig bebyggelse måste styra vilken upplåtelseform som byggas i vilket område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet