Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischef Anders Thornberg berättar hur polisen jobbar för att förhindra kriminella inom rättsväsendet. Foto: Vlada Cakic

Uppgifter: Anställd på domstol varnade kriminella om avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Attunda misstänks ha spridit sekretessbelagd information. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har hon varnat ett kriminellt nätverk om att de skulle avlyssnas av polisen.

Det var i september som den domstolsanställda kvinnan häktades på sannolika skäl misstänkt för att ha spridit sekretessbelagd information.

I samband med häktningen beskrev åklagare Per Nichols hur det misstänkta brottet var av ”systemhotande karaktär”.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter handlar misstanken om att hon varnat medlemmar ur det så kallade Turebergsnätverket för att de skulle bli föremål för hemliga tvångsmedel, bland annat avlyssning.

Kort efter att beslutet hade fattats ska det ha blivit tyst i de övervakade kanalerna.

Myndigheter varnar

Exemplet illustrerar en trend de senaste åren där rättsvårdande myndigheter uppmärksammat hur anställda agerar på uppdrag av kriminella.

Nyligen varnade underrättelsechefen Jale Poljarevius för att Polismyndigheten kan vara utsatt för kriminella infiltratörer.

– Jag är helt övertygad om att de finns i våra led, sa han till SVT:s 30 Minuter.

Även rikspolischef Anders Thornberg menar att myndigheten kan vara utsatt för infiltrationsförsök.

– Det finns en risk att sådan försök försigår. Varje år avskiljer vi ett antal anställda på Polismyndigheten, säger han till SVT Nyheter.

Handlar det om att poliser säljer information till kriminella?

– Det skulle kunna vara det, det har funnits misstankar om det. Det kan också vara sådana som finns i beroendeställning som andra kan utnyttja.

– Vi vet att de kriminella nätverken vill ha insiders.

Kriminalvården: Infiltration förekommer

Kriminalvården slår i sin senaste årsredovisning fast att infiltration förekommer i verksamheten, främst inom anstalt och häkten. De senaste åren har tre bekräftade fall av infiltration lett till fällande domar.

– Det är ett ökande problem, vi ser betydligt fler fall av infiltrationsförsök mot myndigheten, säger Josefin Skoglund, sektionschef på avdelningen för särskilda utredningar.

Läs mer om infiltration inom Kriminalvården här.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.