Förslag: ämnesbetyg ersätter kursbetyg

Så kan betygen förändras

Publicerad

I dag lämnas en utredning av skolbetygen till utbildningsministern Anna Ekström (S), i den föreslås bland annat att kursbetygen i gymnasiet ersätts av ämnesbetyg och att ännu ett betyg för underkänt införs.

– Kunskap består av att man då och då måste få göra fel och lära sig av sina misstag, i dag finns inte den möjligheten, säger Jörgen Tholin som är regeringens utredare.

Utredarna föreslår även att det ska införas ytterligare ett betyg för underkänt i grundskolan, förutom F som då redan finns vill de även att det ska finnas betyget Fx. Jörgen Tholin ser ett problem att man i dag bara kan bli underkänd på ett sätt.

– Oavsett om man är jättelångt ifrån att bli godkänt eller är jättenära så får man samma betyg. Det gör att det inte går att visa för eleverna att de börjar närma sig ett godkänt betyg, säger han i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.