Så kan det bli kaosväder och översvämningar även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regn- och åskovädret har dragit in över landet – och efter värme och torka står än mer regn för dörren. Samtidigt har det på sina håll varit betydligt ostadigare i centrala Europa, med skyfall och omfattande översvämningar som följd.

– Har man bara otur så kan det hända i Sverige också, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Ett lågtryck är på väg in över landet och det stabila, varma vädret som många vant sig vid byts nu ut mot mer ostadigt väder. En period av regn och lägre temperaturer väntas i hela landet.

– Det är sydvästliga vindar och det kommer att vara friska vindar mellan varven, regnskurar i söder, 18-20 grader och i norr snarare runt 15-20 grader, säger Pia Hultgren.

Vad har vi då att vänta av sommarvädret framöver? Och vad krävs egentligen för att vi ska råka ut för samma kaosartade väder som drabbat andra delar av Europa? I videon ovan svarar SVT:s meteorolog på frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.