Så kan dina kläder komma till nytta

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna handlar kläder som aldrig förr. Men köpfesten har en baksida vad ska man göra med alla begagnade kläder som man tröttnat på eller som helt enkelt var felköp?

En hel del kläder slängs bort, men det finns bättre sätt att ta vara på dem. Exempelvis skänka till välgörenhet, sälja som second hand eller varför inte ta med dem till en klädbytardag?

Många organisationer och föreningar tar emot begagnade kläder som de sedan säljer eller skänker vidare till välgörande ändamål. Några av dem är Myrorna, Stadsmissionen, Läkarmissionen, Emmaus och Röda Korset. Dessutom finns många lokala och mindre organisationer.

Emma Eneborg, hållbarhetsstrateg på Myrorna, säger till Gomorron Sverige att hon ser en positiv utveckling för second hand-branschen:

– Fler skänker, fler handlar second hand, attityden har ändrats. Men det kan bli ännu bättre. Naturvårdsverket har kommit med en rapport som visar att vi skänker ca tre kilo per person och år till välgörenhet men åtta kilo slänger vi i hushållsavfallet.

Helt och rent

På Emmaus, en annan organisation som samlar in bland annat kläder till välgörande ändamål, säger Anna Nilsson att de gärna skulle ta emot ännu mer kläder – men de vill att det som skänks ska vara helt och rent. Ett önskemål de delar med andra insamlande organisationer.

Emmaus har plåtlådor utställda där man kan slänga in sina kläder direkt – hamnar det inte mycket skräp i lådorna?

– Jo tyvärr gör det det. Vi tvingas slänga en hel del av det vi får in som är trasigt eller smutsigt. Vi är en ganska liten organisation och har ingen möjlighet att tvätta allting. Om vi får in dyra kläder kan vi ibland tvätta dem men det är bara en väldigt liten del, säger Anna Nilsson.

Omkring 15 procent kastas

De kläder som inte kan användas utgör ungefär 15 procent av allt som kommer in, säger Anna Nilsson men betonar att det är en uppskattning. De kläderna måste slängas, något annat alternativ finns inte i dag.

– Det är förstås tråkigt att det inte finns något sätt att ta vara på dem, men återvinning av kläder existerar knappt i dag. Förr kunde man samla in textilier till lump, men det görs inte längre, konstaterar hon.

På Myrorna är andelen kläder som måste kastas ungefär densamma som hos Emmaus. Emma Eneborg på Myrorna säger att de aldrig tvättar något som de får in.

Kläder till Västsahara

Emmaus säljer omkring 10-15 procent av sina kläder i butiker och organisationen skickar också kläder till behövande utomlands, till exempel i Västsahara.

– Där finns många flyktingläger mitt ute i öknen. Klimatet och bristen på växtlighet där gör klädproduktion omöjlig, därför kan vi skicka kläder dit utan att riskera slå ut lokal produktion. Vi följer deras egna önskemål om vad de behöver. Om dagarna är där väldigt varmt men nätterna är kalla, så de behöver även varma kläder.

En del kläder skänks också till hemlösa i Sverige, så att så mycket som möjligt ska tas tillvara.

Men trots att välgörenhetsorganisationer tar emot mycket kläder kastas ännu mer i soporna. Det kan bero på att människor är stressade och inte hinner ta reda på vart de kan skänka sina kläder eller hur de ska gå till väga, tror Anna Nilsson.

– Vi märker att vi ofta är mer välkända på mindre orter, i storstaden försvinner vi lite i bruset.

Att sälja sina kläder själv

Ett annat alternativ för den som har rensat i garderoben är att själv sälja sina kläder. Det finns second hand-butiker som tar emot kläder på kommission – men då bör man kontakta butikerna i förväg, eftersom de ofta är specialiserade på en viss typ av kläder och även vill ha kläder efter säsong.

Att sälja kläder på olika nätsajter blir mer och mer vanligt. På de stora som Blocket och Tradera ingår kläder som en del i utbudet. Det finns också mer specialiserade sajter som säljer till exempel begagnade barnkläder.

Barnkläder populärt

– Försäljning av kläder ökar på nätet och allra mest ökar barnkläder, säger Johanna Wilkens, pressansvarig på Blocket.se.

– Hos oss är barnkläder den kategori som växte allra mest förra året.

Varje år gör Blocket en undersökning om vad svenskarna gör med saker de har i förråden och enligt Johanna Wilkens finns det en tydlig trend att färre saker kastas medan fler saker säljs. Ett av de viktigaste skälen till det är en ökad miljömedvetenhet, enligt undersökningen.

Byta och låna kläder

Ännu ett sätt att bli av med kläder man inte längre vill ha och samtidigt få nya är att gå på en klädbytardag. Sådana anordnas på många håll runtom i landet. Det förekommer också i mindre skala, där till exempel ett kompisgäng träffas och byter kläder med varandra.

En av de nyaste företeelserna är så kallade klädbibliotek, där man betalar en avgift och därefter kan låna kläder under en begränsad tid. Det första öppnade i somras i Umeå och nyligen öppnade ett i Malmö.

Fler möjligheter att slippa kasta sina kläder lär dyka upp i takt med att klädberget växer samtidigt som vi blir mer miljömedvetna.

Maria Holmin

maria.holmin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.