Du behöver inte vänta till sommaren för att få din skatteåterbäring. Foto: TT

Så kan du få skatteåterbäringen redan till efter påsk

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar väntar på att få sin skatteåterbäring till långt in på sommaren – helt i onödan. Det enda du behöver för att få pengarna redan till strax efter påsk är en digital brevlåda för myndighetspost, och hålla lite koll på tre viktiga datum.

Skatteverket har nu bestämt vilka datum som gäller för årets deklaration, men vad många inte vet är att det går att få sin skatteåterbäring så tidigt som i april. Sedan några år tillbaka erbjuder Skatteverket e-deklaration, vilket snabbt blivit populärt, men det är fortfarande ingen garanti för att slippa vänta tills i sommar innan pengarna kommer.

För att få skatteåterbäringen redan till efter påsk krävs nämligen en digital brevlåda för myndighetespost. Via Skatteverkets hemsida kan privatpersoner registrera sig på några olika alternativ. Det viktigaste är dock att kontot registrerats innan 1 mars, och att deklarationen godkänns innan 29 mars.

Det får inte heller göras några ändringar eller tillägg i deklarationen för att pengarna ska hamna på kontot i april. Men om inga tillägg eller ändringar görs och deklarationen godkänns via den digitala brevlådan innan 29 mars kommer skatteåterbäringen sättas in på ditt konto helgen efter, mellan 5 och 7 april.

Väljer du att deklarera utan digital brevlåda är sista deklarationsdagen 2 maj 2018.

De viktigaste datumen för deklarationen

Nu: Skaffa en digital brevlåda, vilket går att göra via Skatteverhets hemsida.

20 mars: Deklarationen öppnar på nätet.

1 mars: Sista dagen Skatteverket rekommenderar att man skaffat en digital brevlåda.

28 mars: Då ska deklarationen vara inskickad via nätet, utan ändringar eller tillägg.

5-7 april: Då ska du få dina pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.