Äldretelefonen hos ideella organisationen Mind är ett sätt för äldre att få samtalsstöd. Men anhöriga kan också göra mycket, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind. Foto: TT/Per Larsson/Mind/Petrus Iggström

Så kan du som anhörig hjälpa äldre att bryta ensamheten

Uppdaterad
Publicerad

Att ha någon att prata med och att känna sig delaktig – det är det viktigaste för att en äldre person ska undvika att drabbas av depression. Det säger Karin Schulz, generalsekreterare på den ideella organisationen Mind. – Som anhörig kan du med ganska små medel hjälpa en äldre person att bryta ensamheten, säger hon.

Mind driver Äldretelefonen – den enda nationella telefonlinjen för personer över 65, som behöver någon att prata med.

– Den vanligaste anledningen till att ringa Äldretelefonen är ensamhet. Det är fler som ringer oss än vi hinner ta emot och vi tror att behovet kommer att öka ännu mer. Så vi satsar på att utvidga och öppna lite fler telefontider, säger Karin Schulz.

Val 2018 – #dinröst

Behöver vara del av ett sammanhang

– Numera ska äldre klara sig en längre tid i sina egna hem och de lever ofta ensamma. Att inte tillhöra en social gemenskap blir en ständig stress. Man behöver vara en del av ett sammanhang för att känna trygghet och välmående, det finns jättemycket forskning som visar att det är avgörande för livskvalitén, säger Karin Schulz.

Den som är anhörig kan också göra en hel del för att en äldre släkting eller familjemedlem ska slippa bli helt ensam och därmed riskera att drabbas av depression. Karin Schulz har några enkla råd:

– Som anhörig kan man uppmuntra, ringa upp, hjälpa till att hitta sammanhang. Kanske kan man följa med första gången och testa någon aktivitet, det stödet kan behövas i början. Involvera de äldre, låt dem följa med på saker, säger hon och fortsätter:

Lyssna på de äldres berättelser

– Man kan visa intresse för de äldre och lyssna på deras berättelser. Det är en gåva att få höra vad de har varit med om i sina liv och de får bättre självkänsla om någon vill lyssna till dem.

Hon nämner att Mind har kontakt med en livsberättargrupp – där människor träffas för att berätta om sitt liv.

– Man behöver prata om livet och döden och summera, hur blev mitt liv, man ska inte gå ensam med tankarna. Sådana grupper finns på flera håll.

Karin Schulz har också några tips för var och en som själv vill försöka bryta sin egen ensamhet:

– Det kan handla bara om att le mot människor, vara lite social i kontakten med sina grannar, ta kontakt med andra lite mer än man brukar. Försöka hitta sammanhang där man får komma ut. Ta en fika eller delta i någon aktivitet.

”Vi kan göra mycket själva”

– Att turas om att bjuda hem varandra är också bra. Vi har ibland en tilltro till att samhället och vården ska organisera allting, men mycket kan vi göra själva. Och har man svårt att gå ut är det viktigt att försöka hålla regelbunden telefonkontakt med någon eller några personer, säger hon.

Se Agendas reportage om den bristande psykiatriska vården för äldre söndag 18 februari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion psykiatern Ullakarin Nyberg.

Fakta om Mind och Äldretelefonen

Den ideella organisationen Mind hette tidigare Svenska föreningen för psykisk hälsa. Mind finansierar sin verksamhet genom bidrag och gåvor och med 20 procent från offentliga medel.

Äldretelefonen startades 2012 för att stödja äldre som behöver någon att prata med och/eller har psykiska besvär. Alla som svarar på Äldretelefonen är frivilliga volontärer.

Källa: Karin Schulz, mind.se

11 av 21 landsting/regioner erbjuder särskild äldrepsykiatri

Agendas undersökning bland Sveriges landsting/regioner visar att bara drygt hälften erbjuder särskild äldrepsykiatri för för äldre personer med depression och ångest. Här är en lista över svaren:

1.Stockholms läns landsting: JA

Länsbokstav: AB 

2.Region Uppsala: JA

Länsbokstav: C 

3.Landstinget Sörmland: NEJ

Länsbokstav: D

4.Region Östergötland: JA

Länsbokstav: E

5.Region Jönköpings län: NEJ

Länsbokstav: F

6.Region Kronoberg: JA

Länsbokstav: G

7.Landstinget i Kalmar län: NEJ

Länsbokstav: H

8.Region Gotland: NEJ

Länsbokstav: I

9.Landstinget Blekinge: NEJ

Länsbokstav: K

10.Region Skåne: JA

Länsbokstav: M 

11.Region Halland: JA

Länsbokstav: N

12.Västra Götalandsregionen: JA (håller på att starta upp)

Länsbokstav: O

13.Landstinget i Värmland: JA (men bara slutenvård)

Länsbokstav: S

14.Region Örebro län: NEJ

Länsbokstav: T

15.Region Västmanland: NEJ

Länsbokstav: U

16.Landstinget Dalarna: NEJ

Länsbokstav: W

17.Region Gävleborg: NEJ

Länsbokstav: X

18.Region Västernorrland:JA

Länsbokstav: Y

19.Region Jämtland Härjedalen: JA

Länsbokstav: Z

20.Västerbottens läns landsting: JA

Länsbokstav: AC

21. Region Norrbotten: NEJ

Länsbokstav: BD

Källa: SVT/Agenda

Har du självmordstankar? Vänd dig hit

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med. 

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. 

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. 

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. 

Jourhavande präst nås via 112. 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet