Det miljöfarliga vraket Immen undersöktes med 3D-skanning. Foto: Ocean Discovery för Havs- och Vattenmyndigheten

Så kan Estonia undersökas med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen utesluter inte att M/S Estonia kan undersökas på nytt. Ny teknik med 3D-skanning gör det möjligt att skapa en detaljerad modell av vraket utan att dykare går ned.

– Med den här tekniken får du en enhetlig bild. Det är nästan som att bärga vraket, säger Ingemar Lundgren som undersöker vrak till Havs- och Vattenmyndigheten.

Genom att skicka ner en dykrobot (ROV) som tar tusentals mycket högupplösa stillbilder av skrovet från utsidan kan man sedan skapa en exakt 3D-modell av vraket.

– Man kan se varje hål i vraket, varje mussla, ner till millimeternivå. Det är en oerhört detaljrik dokumentationsmetod, säger företagaren Ingemar Lundgren som använder den nya tekniken.

Ny precision

En 3D-modell av vraket lämnar mycket lite kvar till fantasin, berättar Lundgren, som även är erfaren teknisk dykare och genomför den här sortens undersökningar på uppdrag av bland annat Havs- och Vattenmyndigheten.

– Vi undersöker varje kvadratmeter av vraken så att ingenting missas.

Det är möjligt att mäta skador och hål med stor precision, säger han. 3D-skanning av vrak är en metod som har varit möjlig i bara några år.

– Tidigare har man traditionellt använt dykare eller undervattensrobotar som försökt med videofilm.

Immen

Lundgren berättar om en undersökning han gjorde av ett miljöfarligt vrak (Immen) som sjönk 1977 norr om Gotska Sandön. Det fanns teorier om att en ubåtskollision orsakade hål i skrovet på Immen. Men de teorierna kunde avfärdas efter undersökningen, berättar han. Man mäter bland annat tjocklek på skrovet och korrosion.

– Med den här tekniken får du en enhetlig bild. Det är nästan som att bärga vraket, fast vi gör det digitalt. Vi tar bort vattnet och får en kristallklar bild som visar varje liten detalj på vraket.

Regering och anhöriga

Han säger att en förutsättning är självfallet att regeringen ger klartecken och de anhöriga säger ok.

– Det här är en undersökning som görs exteriört. Vi går inte in i hytter och filmar kvarlevor. Risken att påträffa kvarlevor är väldigt liten. Jag har undersökt många vrak där det finns avlidna, men jag har aldrig påträffat någon vid den här typen av undersökning.

Fler kan dyka djupt

Han berättar också att kretsen av dykare som kan dyka på de här djupen blivit betydligt större sedan Estonia sjönk 1994.

– Vi var väl bara en handfull dykare som kunde göra det då. Men i dag skulle jag säga att det är över ett hundra i Sverige och ett par hundra i Skandinavien. Tekniken har gått framåt så att man kan göra längre bottentider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.