Att optimera flygrutter kan bidra till minskad klimatpåverkan menar flera forskare. Foto: Pär Fredin/TT, Vidar Ruud/NTB/TT

Optimalt planerade rutter kan ha effekt på flygets klimatpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Genom att optimera vilken väg ett flyg tar baserat på hur vädret ser ut just den dagen skulle det kunna gå att minska flygets påverkan på klimatet. Brittiska vädertjänsten Met Office har inlett samarbete med ett svenskt företag för att testa tekniken. Och potential finns, menar flera forskare som SVT pratat med.

Enligt Met Office har teknologin potential att minska koldioxidutsläppet med hundratusentals ton årligen, baserat på hur flygindustrin såg ut innan pandemin. Som en jämförelse stod svenskarnas inrikesflyg för cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter under 2017, enligt Naturvårdsverket.

Säger till när piloten ska byta flyghöjd

Tekniken i Avtechs ClearPath baseras på verkliga parametrar direkt hämtat från flygplanet och data från vädertjänster. Det innebär att data kan skickas till cockpit i realtid, i nuläget skickas data ungefär var åttonde minut. Tekniken används bland annat av flygbolaget Norwegian.

– ClearPath räknar fram på exakt vilka nivåer flygningen skall ske och exakta punkter där piloten skall byta flyghöjd. Detta kan låta trivialt men är en mycket komplex beräkning som inte bara baserar sig på vädret utan även flygplanets vikt, hastighet och andra faktorer. Resultatet är en optimerad flygbana med minimerad bränsleförbrukning för varje individuell flygning, och med en direkt reducering av miljöutsläpp så som CO2, säger Niklas Persson, marknadschef på Avtech.

Forskare: Finns potential

Tekniken har potential menar forskaren Jana Moldanova vid Svenska Miljöinstitutet. Men det gäller främst på höghöjdseffekt, alltså den påverkan på klimatet som flyg på hög höjd orsakar genom utsläpp av kväveoxid och kondensstrimmor, de vattenångor som ser ut som streck som flygplanen lämnar efter sig och som innehåller kolpartiklar.

– Det pågår försök som visar att det här skulle kunna ge effekt. De huvudsakliga effekterna är att det skulle minska kondensstrimmorna, effekten på nivån av kväveoxider är lite mindre, säger Jana Moldanova.

Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys vid KTH är inne på samma spår – det finns potential att minska utsläppen, framförallt för höghöjdseffekten. Jämfört med de totala utsläppen, koldioxid inräknat, är effekten dock  begränsad menar han. Därför kan det vara en av flera vägar framåt, men att ställa om till fossilfria bränslen är fortsatt viktigt.

– Detta tycks vara ett bra initiativ med marginell potential.. Det kommer ändå att behövas andra åtgärder så som att byta bränslen, fortsätta att effektivisera och minska flygandet, säger Göran Finnveden.

Mindre fossilt bränsle

Förslaget som lagts fram av regeringens utredare Maria Wetterstrand är att öka mängden biobränsle och minska mängden fossilt bränsle. Enligt förslaget som lades 2019 innebar att flygets klimatpåverkan skulle kunna minska med 24 procent till 2030. För att detta ska kunna vara genomförbart måste produktionen av biobränsle öka i Sverige.

Flygskatt

2018 infördes en ny nationell flygskatt i Sverige, ett pristillägg som baseras på hur lång flygresan är. Skatten var omdebatterad, kritiker menade att beslut om flygskatter bör fattas på högre nivå, inom EU, för att ha effekt. Vänsterpartiet har efter skatten införts föreslagit en progressiv flygskatt – att den som flyger mycket ska beskattas högre.

Flygskam

Ordet flygskam blev på modet i Sverige 2017 och handlade då bland annat om att kändisars flygresor ifrågasattes. I dag används ord som hemester och svemester för att signalera att man väljer semester på hemmaplan av miljöskäl. Intresset för tågresor har ökat – visar SJ:s statistik från tiden innan pandemin, både affärsresor och privatresor. När resandet blir möjligt i större utsträckning igen när pandemins restriktioner lättas upp kommer SJ börja erbjuda interntbokning av tågresor till bland annat Hamburg och Venedig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet