Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Med pannan kan vi bland annat förmedla skepsis och ögonbrynen fungerar som en extra betoning, förklarar professor i psykolingvistik Marianne Gullberg. Foto: SVT

Så kan munskydd förändra hur vi pratar – ”lite mer uppmärksam”

Uppdaterad
Publicerad

Att ansiktet är viktigt när vi pratar med varandra får nog ingen att lyfta på ögonbrynen. Men hur kommer vårt sätt att prata med varandra ändras, när vi täcker en stor del av ansiktet av ett munskydd?

– Kanske får vara lite mer uppmärksam på sin samtalspartner, säger Marianne Gullberg, professor i psykolingvistik.

– Det finns mycket subtila och mindre subtila signaler som förmedlas både i den övre och undre delen av ansiktet. Man kanske måste vara lite mer uppmärksam på sin samtalspartner om nedre halvan är dold, säger Gullberg.

Hon är dock tveksam till att inte munkydden skulle få oss att börja väga våra ord på guldvåg.

– Det är inte bara munnen som används för att förmedla en attityd, utan du har resten av din kropp till ditt förfogande.

Se professor i psykolingvistik Marianne Gullberg förklara hur vi tolkar ansiktet och vad, om något, som kan ändras med munskydd i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer