Foto: TT

Så klarar du kylan

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkylan har tagit greppet om Sverige. I natt var det kallare än minus 40 grader på flera håll i norra Sverige. I Naimakka vid finska gränsen var det 42,8 grader kallt, den lägsta temperaturen i landet för säsongen. Men hur gör man för att skydda sig mot kylan som blir kvar ett tag till?

– Klä på sig. Det är mitt bästa tips. Då är det liksom inget problem. Ullkläder och skinnmössor, till exempel, säger Andreas Sarri i Nikkaluokta när Gomorron Sverige talade med honom på torsdagsmorgonen.

Även i Nikkaluokta var det närmare 40 grader i natt

Egentligen tycker inte Andreas Sarri att man kan ta med gäster ut när det är 40 grader kallt. Men ändå var han nu på morgonen på väg ut på skotertur med några turister.

– Kör man skoter i 30 kilometer i timmen i minus 42  – då blir det 60-70 minus i köldfaktor, säger han.

Torr och varm

Eva Thörnelöf, ordförande för Fjällsäkerhetsrådet, håller helt med Andreas Sarri.

– Det gäller att hålla sig torr och varm. Då är det bra med ”lager på lager” när man klär sig, säger hon.

När man anstränger sig och blir varm kan man plocka av sig något lager och ta på sig igen när man till exempel tar en paus och sätter sig i tag.

– På det viset kan man jobba med olika lager, säger Eva Thörnelöf.

Att till exempel åka skoter är kanske inte att rekommendera när det är så här kallt. Det blir i själva verket betydligt kallare mot huden än vad termometern visar.

– Det finns tabeller för det här. Man kan räkna ut hur kallt det blir mot huden när man får vindeffekten, säger Eva Thörnelöf.

Inte bomull

När man är ovan vid kyla tänker man ofta inte på att hur kallt det faktiskt blir, menar Eva Thörnelöf.

Längst in mot kroppen ska man inte ha bomull, understryker Eva Thörnelöf. Det blir lätt fuktigt och då blir det kallt.

– Ull eller syntetmaterial är bäst så att fukten kan lämna huden, säger hon.

Och så mössan

Därefter är det dags för byxorna och utanpå dem överdragsbyxorna, ”skalbyxorna”. På överkroppen rekommendrar Eva Thörnelöf en fleecetröja ovanpå det innersta lagret men det går också här bra med ull eller syntet.

På överkroppen är det sedan dags för ytterjackan eller ”skaljackan” som Eva Thörnelöf kallar den, till exempel en dunjacka.

Hon rekommenderar också att man har med sig en väst eller något liknande, till exempel i fleece, som man kan ta på sig under ytterjackan om man stannar till på promenaden eller skidturen.

Och pricken över i är naturligtvis mössan. Den får man inte glömma.

– Yllemössa på! Annars blir det en stor yta där värmen lämnar kroppen, säger Eva Thörnelöf.

Här kan du se SMHI:s tabell för vindavkylning vid oilka temperaturer. Om termometern visar till exempel minus 20 grader är den effektiva temperaturen vid huden minus 32 grader vid en vindstyrka på 12 meter per sekund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremkylan 2016

Mer i ämnet