Det gäller samma regler för besiktning och kontroll av kött i alla EU-länder. Arkivbild. Foto: NTB/TT/Cornelius Poppe

Så kontrolleras köttet i slakterierna

Publicerad

Djuren ska kontrolleras av en officiell veterinär före, under och efter slakt. Samma regler gäller för alla länder inom EU, men i det aktuella fallet i Polen har kontrollen brustit.

När den polska tv-kanalen TVN24 smygfilmade i slakteriet upptäcktes att man där köpt och slaktat sjuka kor. Filmen visar oetisk och olaglig hantering av djur som var alltför skadade för att kunna stå på benen. Efter slakt skars tumörer och trycksår bort, och köttet stämplades som säkert för människor att äta. 240 kilo av köttet uppges ha sålts till fyra köttimportföretag i Sverige.

112 slakterier i Sverige

Livsmedelsverket har egen anställd personal, officiella veterinärer och assistenter, som ska besiktiga de levande djuren vid slakt och även efteråt, vid landets alla 112 slakterier. Innan djuren får styckas ska de ha besiktigats och blivit godkända.

– Vår personal gör snitt i organ och muskulatur för att se om det finns några tecken på sjukliga förändringar. Man tittar på färg och lukt, och om man misstänker något avvikande är veterinären skyldig att göra en så kallad utvidgad besiktning, säger Arja Helena Kautto, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Tumörer kan tas bort

Slaktkroppen och alla organen tas då i beslag och prover skickas till laboratorium för analys. Godartade tumörer, lokala inflammatoriska förändringar eller andra skador som visar spridning i hela slaktkroppen kasseras. Resten av kroppen kan bli godkänd som människoföda.

– Vid till exempel en lokal skada på ett ben kan resten gå vidare till nedkylning och styckning. Man gör en bedömning från fall till fall. Det finns ingen andrasortering, utan allt måste vara godkänt, säger Arja Helena Kautto.

Stämpel med nummer

Efter besiktning stämplas djurkroppen på flera ställen med slakteriets nummer så att köttet ska kunna spåras.

Ett särskilt varningssystem inom EU larmar vid misstanke om överträdelse av reglerna. I det aktuella fallet i Polen har de polska myndigheterna undersökt till vilka länder och företag som köttet sålts. Slakteriet är stängt och veterinärerna har blivit avskedade.

Stora befogenheter

Kontrollmyndigheter som Livsmedelsverket i Sverige har, enligt EU-lagstiftningen, rätt att ta sig in i slakterier och beslagta datorer och bokföring för att kunna hitta de kunder som köpt köttet och även se var djuren kommit ifrån.

Märkt med ursprungsland

I butiker är köttet märkt med uppgift om landet där det producerats. Men på restauranger är det svårare att få reda på ursprungslandet.

McDonald's hävdar att de är restaurangbranschens största inköpare av svenskt kött. Men hälften av nötköttet man köper kommer från det polska företaget OSI, som man jobbat med i 20 år. 

– Vi ställer samma hårda krav på alla leverantörer. Matsäkerhet och djurvälfärd är våra viktigaste frågor. Förutom Livsmedelsverkets kontroller anlitar vi egna inspektörer som gör oannonserade inspektioner av slakterier och gårdar. Vid de slakterier vi anlitar finns en djurskyddsansvarig som ska se till att djuret behandlas väl, säger kvalitetschef Madelene Weistrand till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.