Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Så laddar du mobilen dubbelt så snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Trängsel vid laddaren i stugan, vem ska få kräm i mobilen först och kunna lägga upp dagens laddning av strandbilder i sociala medier? Följ expertens mobiltips och ge batteriet en extra knuff.

Tekniknördarna vet det – hur du sparar på batterierna bäst och laddar upp dem snabbast. Men för alla vanliga dödliga är laddningsknepet ännu okänt:

Om du slår på mobilens flygplansläge när du laddar mobilen går det mycket fortare att ladda – faktiskt upp till dubbelt så fort.

Anledningen är att det går så mycket fortare är att alla mottagare och sensorer stängs av. Wifi, bluetooth, GPS, 3G/4G – alla dessa skickar och tar emot data konstant, och drar genom det mycket kraft från batterierna.

– Så länge man använder telefonen under laddning kan det gå långsammare att ladda. Det kan till och med bli så att den gör av med batteriet snabbare än den hinner laddas upp. Men snabbast går det om man stänger av telefonen helt, säger teknikskribenten Simon Arons till SVT Nyheter.

Spara batteriet

För att inte behöva plugga in mobilen i laddaren så ofta kan det vara bra att veta hur man sparar på sitt batteri.

Mest batteri drar en skärm på maximal ljusstyrka. En annan stor batterislukare för mobilen är GPS:en. Om den ständigt uppdaterar var du är drar den en hel del batteri.

– Om du är ute i skogen och irrar bort dig kan du med gott samvete stänga av trådlöst nätverk och bluetooth och allt annat som du inte använder. Det kan spara lite på batteriet. Och om du är i ett område där du inte har täckning och vet att du inte kommer ha täckning på ett tag: använd flygplanläget. Annars kommer din telefon försöka hitta signal mest hela tiden, säger Simon Arons.

Tipsen för att spara på batteriet

  • Dra ner på ljusstyrkan på skärmen.
  • Om du använder telefonen för navigation, se till att skärmen är avstängd och använd bara röstguidning om du kan.
  • Stäng av bluetooth (om den inte används).
  • Stäng av sökandet efter trådlösa nätverk.
  • Stäng av pushar och notiser och uppdatera dig manuellt.
  • Stäng av platstjänster som gör att Kartor, Facebook, Twitter med flera känner av var du befinner dig.
  • Stäng av 3G/4G och mobildata. Men bara om du inte behöver vara uppkopplad. Till skillnad från flygplansläget kan du med detta fortfarande ta emot, ringa samtal och skicka sms.
  • Litiumbatterier, som man använder i mobiler i dag, ska inte laddas ut helt innan man laddar upp dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.