SVT ställde i samband med pressträffen i torsdags flera frågor till utbildningsminister Anna Ekström (S) om promemoriorna. Hon ville då inte svara på när hon tog del av informationen.  Foto: Fredrik Sandberg/TT, Skärmdump från promemorian

Så larmade regeringens tjänstemän om bristerna i Pisaprovet

Uppdaterad
Publicerad

I december 2019 konstaterade tjänstemän på Utbildningsdepartementet att elevurvalet till Pisaundersökningen var problematiskt. Regeringskansliet har inte velat lämna ut dokumenten och ministern har inte velat svara på när hon informerats - men nu har SVT Nyheter tagit del av innehållet. 

”Jag har inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder”, så svarade utbildningsminister Anna Ekström på en skriftlig fråga från en riksdagsledamot i juli 2020.  

Men på hennes departement fanns varningssignaler betydligt tidigare än så. 

Interna PM

I interna promemorior konstaterar tjänstemän i december 2019 att det finns frågetecken kring elevurvalet till Pisaundersökningen.  

SVT har begärt att få ta del av promemoriorna av Regeringskansliet som inte velat lämna ut dem. Men i avskrifter som Riksrevisionen gjort kan vi läsa om innehållet. Vilket även Expressen gjort.

“Skolorna har tagit ut svängarna lite för mycket i sin tolkning av exkluderingsreglerna och exkluderat alltför många elever“, står det enligt Riksrevisionen i en skrivelse från Utbildningsdepartementet daterad den 4 december 2019.  

Regeringen har tidigare sagt att det höga exkluderingstalet, alltså andelen elever som inte fått skriva provet trots att de valts ut för att göra det kan förklaras med att många invandrade till Sverige under 2015. 

Men även det ifrågasätts i den promemoria som skrevs på Utbildningsdepartementet i december 2019.  

“Slutsatsen måste bli att de nyanlända som kommit mellan år 2015–2017 inte fick något stort genomslag i den population som deltog i Pisa 2018” står det i Riksrevisionens avskrift av promemorian.

Ville inte svara

SVT ställde i samband med pressträffen i torsdags flera frågor till utbildningsminister Anna Ekström (S) om promemoriorna. Hon ville då inte svara på när hon tog del av informationen.  

– När jag tog del av promemorian kan jag inte svara på idag. Jag ber att få återkomma om det, sade hon då. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ekström har kallats till utfrågning i utbildningsutskottet. ”Det är viktigt att hon redogör för sin syn på kritiken”, säger Roger Haddad (L). Foto: Claudio Bresciani/TT & Fredrik Sandberg/TT

Utbildningsministern har nu blixtinkallats för utfrågning i riksdagens utbildningsutskott. 

Utbildningsminister Anna Ekström uppger i ett skriftligt svar till SVT att utbildningsdepartementet på hennes initiativ tagit fram en promemoria vars analys visade att exkluderingsgraden var väl hög men att de övergripande slutsatserna som drogs om resultaten kvarstod.

”Såväl innan som efter att denna pm tagits fram har jag och utbildningsdepartementet frågat Skolverket om just exkluderingsgraden, och jag har själv ställt frågor till generaldirektören om detta utifrån uppgifterna i vår interna pm. Skolverket har då varit tydliga med att Pisa-studien genomförts på ett korrekt sätt och att det inte fanns skäl att ifrågasätta resultaten. Regeringen måste kunna lita på sin expertmyndighet”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Vet du mer hör av dig till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer