Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L) och några av riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner har efter att Riksrevisionens rapport släpptes kritiserat utbildningsministern. Foto: TT

Oppositionen riktar hård kritik mot utbildningsministern

Uppdaterad
Publicerad

Efter Riksrevisionens svidande kritik mot regeringen och Skolverkets hantering av Pisamätningen från 2018/19 är flera oppositionspartier starkt kritiska, och kräver svar – inte minst från utbildningsminister Anna Ekström (S).

– De svar som vi fick i dag på presskonferensen räcker absolut inte, någon måste bära ansvar för det som har hänt, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

Den senaste Pisaundersökningen som presenterades 2019 var ett glädjebesked för den svenska skolan, men har ifrågasatts av såväl politiker och medier för att ha exkluderat för många utrikesfödda elever.

Nu konstaterar Riksrevisionen, i en rapport som presenterades på torsdagen, att så var fallet - och riktar i granskningen skarp kritik mot både regeringen och Skolverket.

Kritiserade Pisaundersökningen 2018

L vill se oberoende granskning

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anser att kritiken är ”djupt allvarlig”, och säger till TT att hon tror att regeringen delvis medvetet försökt manipulera Pisaresultatet.

– Jag vill höra att hon (Anna Ekström, reds anm.) erkänner de här misstagen och att hon nu berättar vad hon tänker vidta för åtgärder, säger Sabuni.

– Det underminerar förtroendet för den viktigaste internationella kunskapsundersökning som Sverige deltar i, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad.

Liberalerna vill omgående kalla Ekström till Riksdagens utbildningsutskott. Haddad kräver också en nationell, oberoende granskning av Pisamätningen.

Kräver ”korten på borden”

– Man måste lägga korten på bordet! säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till SVT Nyheter.

Även Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin kräver att Anna Ekström lägger ”korten på borden”.

Axén Olin skriver också till SVT Nyheter att det av Riksrevisionens rapport framgår att det tagits fram interna promemorior inom Regeringskansliet, som visar att elevurvalet har skett på felaktig grund.

Skolverket, som är ansvarigt för Pisa i Sverige, har hävdat att allt gjorts rätt, och under OECD:s överinseende. Riksrevisionen konstaterar i sin rapport däremot att OECD:s slutsatser baseras på felaktiga antaganden om det svenska skolväsendet när det gäller undervisningen av nyanlända elever.

”Allvarliga saker”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver att både utbildningsministern och Skolverkets chef kommer till utbildningsutskottet för att svara på frågor.

Han utesluter inget men tycker att det är för tidigt att rikta ett misstroende, något Moderata ungdomsförbundet MUF redan krävt.

– Det viktigaste nu, det är att man verkligen får fram sanningen. Det här är allvarliga saker, både för svenska skolresultat men det är också allvarligt för de elever vars dåliga reslutat alltså inte kommer fram i en stor internationell granskning, säger Kristersson.

Inväntar svar

Även Kristdemokraterna avvaktar i frågan om misstroendeförklaring gentemot Anna Ekström.

Sverigedemokraterna vill också se att detta utreds grundligt och att ministern och Skolverkets chef kommer till utskottet. Enligt vad Expressen erfar försöker SD just nu samla stöd för att kräva ministerns avgång.

”Utbildningsminister Anna Ekström bör faktiskt avgå”, skriver partiledare Jimme Åkesson själv i ett inlägg på Facebook.

– Vi ser otroligt allvarligt på det här. Om inte utbildningsminstern kan svara på de här frågorna på ett fullgott sätt då utesluter jag ingenting, säger Henrik Vinge, gruppledare för Sverigedemokraterna, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade Pisaundersökningen 2018

Mer i ämnet