Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT

Anna Ekström svarar på Pisakritiken: ”Det stämmer inte”

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar utbildningsminister Anna Ekström på kritiken kring hennes hantering av Pisaundersökningen. Flera partier anser att hon mörkat information om att för många elever tilläts avstå provet.

– Det stämmer inte, jag har agerat utifrån de underlag som tjänstemännen har tagit fram. Jag har lagt dem till grund för frågor till Skolverket och fått svar som jag känt mig nöjd med. Jag har fullgjort mitt ansvar, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Under torsdagen frågades utbildningsministern ut i riksdagens utbildningsutskott. En central fråga var när hon tog del av den promemoria som upprättades på hennes departement och som innehöll uppgifter om att elever i Pisaundersökningen exkluderats på felaktiga grunder.

– Den kom till min mejlkorg den 4 december och det var uppgifter som jag själv hade beställt. Jag hade bett tjänstemännen att göra en kritisk granskning, säger Anna Ekström.

Kritiserade Pisaundersökningen 2018

Men om du fick uppgifterna den 4 december 2019, varför sa du då den 9 juli 2020 att du inte hade några uppgifter som skulle antyda att några elever hade exkluderats på felaktiga grunder?

– Den fråga jag svarade på handlade om elever medvetet hade exkluderats på felaktiga grunder, och några sådana uppgifter har inte lyfts i den promemoria som jag tog emot den 4 december, säger Anna Ekström.

Du uttryckte dig ändå som att du inte hade några uppgifter om att elever hade exkluderats på felaktiga grunder?

– Jag svarade på frågan och den var om elever medvetet hade exkluderats på felaktiga grunder, säger Anna Ekström.

Skolverket får bakläxa

Ministern har flera gånger hänvisat till att hon ställt frågor till Skolverket och fått svar om att exkluderingarna följt regelverket.

– Skolverket har vid samtliga kontakter med mig varit mycket tydliga med att exkluderingarna har följt OECD:s regelverk.

Skolverket får nu ett särskilt regeringsuppdrag om att stärka sina insatser kring nästa Pisaundersökning.

– Det är en bakläxa som Skolverket ska göra. Det är för att vi måste kunna lita på Pisaundersökningen, alla dess delar, säger Anna Ekström.

Har du förtroende för Skolverkets generaldirektör?

– Ja. Men jag förväntar mig att Skolverket nu tar sitt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade Pisaundersökningen 2018

Mer i ämnet