Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som regering ska man kunna lita på sina expertmyndigheter”, säger utbildningsminister Anna Ekström. Foto: SVT

Ekström (S): ”Har förtroende för Peter Fredriksson”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen måste kunna lita på sina expertmyndigheter, men har trots bristerna i Pisaundersökningen förtroende för Skolverkets generaldirektör.

– Jag har förtroende för Peter Fredriksson, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Regeringen har nu för avsikt att ge Skolverket i uppdrag att säkerställa att genomförandet blir korrekt nästa gång, enligt Anna Ekström.

Enligt henne är det ”inte okej” att skolorna inte fått det stöd som de behöver för att tolka OECD:s regelverk för undersökningen.

– Jag ställde frågan om just exkluderingsgraden, det var uppenbart från dag ett att graden var hög. Då fick jag försäkringar om att exkluderingen skett på ett riktigt sätt och att resultaten var att lita på, säger hon.

– Som regering ska man kunna lita på sina expertmyndigheter.

Enligt Anna Ekström så tyder flera studier på att den nedåtgående kunskapstrenden i svenska skolan trots allt är bruten. Men enligt Magnus Henrekson, professor vid Institutet för näringslivsforskning, är det ett sätt att avleda uppmärksamheten från felen i Pisaundersökningen.

Se intervjun med utbildningsminister Anna Ekström och Magnus Henrekson här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade Pisaundersökningen 2018

Mer i ämnet