Foto: SVT

Så lindrar du vintertrötthet med rätt belysning

Uppdaterad
Publicerad

Vintertrötthet drabbar ungefär varannan svensk. Ljusdesignern Tommy Govén, som också forskar om ljus och hälsa vid Lunds Tekniska Högskola, tipsar här om hur vi med hjälp av belysning kan hjälpa kroppens inre klocka på traven så att vi blir piggare.

Eftersom ljuset fungerar som kroppens taktpinne, är det många som känner sig mer trötta och nedstämda under årets mörkaste månader när det fortfarande är mörkt när vi vaknar.

Det är, lite förenklat, svårare för kroppen att förstå när den ska känna sig vaken och när den ska känna sig trött, när timmarna med dagsljus är så få.

– Vi har det mycket värre här på de nordliga breddgraderna i Skandinavien, än närmare ekvatorn. På vintern har vi sex timmars dagsljus och på sommaren har vi 16 timmars dagsljus – en stor skillnad. Studier har visat att i länder närmare ekvatorn, där dagarna är ungefär lika långa hela tiden, är folk jämnare i humöret över året, berättar Tommy Govén.

Men hur går det då till?

Jo, på näthinnan i ögat finns det tre sorters receptorer som fångar upp ljuset – tappar, stavar och de så kallade retinala gangliecellerna som upptäcktes 2002. Den tredje receptorn känner av blått ljus och kommunicerar med den del av hjärnan som styr vår dygnsrytm och vår biologiska klocka med hjälp av utsöndring av sömnighetshormonet melatonin och vakenhetshormonet kortisol.

Melatoninet i kroppen ökar i mörker och vid låga ljusnivåer, medan kortisolet ökar när det är ljust.

– När man vaknar på morgonen är det bra om man ger sina ögon och sin hjärna lite morgongymnastik i form av mycket ljus. Undvik bländande lampor och satsa på mycket indirekt ljus som reflekteras från väggar och tak, säger Tommy Govén.

Lindra vintertrötthet med ljus

1. Tänd upp med mycket indirekt ljus så fort du vaknar. Då stoppas utsöndringen av sömnhormonet melatonin i kroppen.

    Stora mängder ljus hjälper till att ”nollställa” din inre klocka så att kroppen vet när dygnet startar.

2. Tidigt på dagen är det bra att utsättas för vitt och blåfärgat ljus – då frigörs vakenhetshormonet kortisol.

    Undvik bländande ljuskällor – då drar pupillen ihop sig och mindre ljus kommer in i ögat.

3.  Få en daglig dos av solljus mitt på förmiddagen eller vid lunch om du kan.

4.  Varm mysbelysning passar bäst senare under dagen.

     Det gulare ljuset hindrar inte melatoninet att börja utsöndras på eftermiddagen.

5. Undvik att få in blått eller kallt ljus i ögonen under sena eftermiddagen och kvällen.

    Det blåa kalla ljuset gör oss pigga. Dra därför ner på skärmtiden på kvällen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.