Foto: TT

Ligor riktar in sig på äldre i affärer

Uppdaterad
Publicerad

Polisens specialenhet Circa har hittills i år kartlagt ett 30-tal ligor som reser runt och begår brott mot äldre. För att stoppa ligorna försöker polisen nu hitta bättre sätt att komma åt vinsterna som brottslingarna gör.

I veckan åtalades fyra personer vid Alingsås tingsrätt, misstänkta för stölder och bedrägerier mot 19 olika brottsoffer. Genomsnittsåldern bland de drabbade i målet är 73 år och offren har oftast blivit uppsökta i butiker. Där har ligan iakttagit när de äldre slagit in sina koder vid kassan, varpå de stulit bankkorten. Ofta har ligan använt ett trick där man låtsas att den äldre tappat en sedel.

– Sedan söker man upp dem igen utanför butiken och säger att den här sedeln du tappade var visst inte din utan min flickväns eller min kompis. I och med det så får man den äldre att ta fram sin plånbok och i samband med det tar man kortet, säger Mats Wahlberg, kriminalinspektör Circa-gruppen.

30-tal ligor kartlagda i år

Efter att ha tagit ut så mycket som det går vid bankomaten försöker brottslingarna sedan handla varor i på kortet innan offret upptäcker att det är borta. På ett kort kunde ligan handla varor för cirka 150.000 kronor på lite mer än ett dygn.

Det här är bara en av ett 30-tal ligor som hittills kartlagts i år av Circa, en specialenhet inom polisen med 11 anställda som ägnar sig åt brott mot äldre som begås över hela landet. Bland annat går man igenom alla anmälningar i landet om brott mot äldre för att hitta samband och hjälpa lokal polis.

– De här ligorna är väldigt brottsfrekventa, de rör sig över stora geografiska ytor och väldigt ofta i många länder. På så sätt går de under polisradarn, de klarar sig väldigt väl och de tjänar stora pengar, säger Mats Wahlberg, kriminalinspektör Circa-gruppen.

De misstänkta grips i utlandet

Utredningarna kan bli väldigt stora, häromveckan åtalades en liga för brott mot 46 äldre. Om polisen lyckas identifiera ligamedlemmarna har de i regel lämnat landet och majoriteten av dem som lagförs för brott av gruppen grips utomlands. I ärendet där det kom åtal i veckan har tre av de misstänkta just avtjänat straff för liknande brott i Norge, där de kunde gripas efter att Circa-gruppen varnat sina kollegor i grannlandet.

– Det är ganska vanligt när vi skickar iväg en europeisk arresteringsorder att vi får svar att de redan avtjänar straff i det eller det landet. Men ofta är det också så att polisen agerar i deras hemland eller där de då befinner sig och griper dem, säger Johan Fröjelin, kammaråklagare som är knuten till Circa-gruppen.

Hoppas komma åt brottsvinsterna

När brott begås mot äldre i deras hem är förövarna oftast svenska enligt polisen. Men av de som lagförs för brott mot äldre vid bankomater och i butiker efter Circa-gruppens utredningar kommer mer än hälften från Rumänien och Bulgarien. En viktig utmaning för att stoppa ligorna är därför att komma åt brottsvinsterna i förövarnas hemländer.

– De sätten som finns är ganska krångliga i dagsläget och vill ju ha det till en vardagsrutin i de här ärendena för det händer ju hela tiden i ärendena att pengar skickas iväg. Vi har inte kommit ända fram, men vi hoppas att vi snart är där, säger Mats Wahlberg, kriminalinspektör Circa-gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.