SVT:s rundringning visar att många regioner för inte statistik över hur många doser coronavaccin som fått slängas. Foto: Claudio Bresciani/Henrik Mongomery/Carl-Olof Zimmerman/TT

Så många vaccindoser har varje region kasserat

Uppdaterad
Publicerad

Kylskåp som lämnats öppna, att datumet gått ut eller att vaccinbehållaren tappats i golvet uppger regionerna vara orsaker till att de behövt kassera doser av covid-19-vaccin.

Men många regioner för inte statistik över hur många enskilda doser som kasseras och två regioner uppger att de behövt slänga ett fåtal Astra Zeneca-doser för att den som ska vaccineras har tackat nej.

Blekinge

Region Blekinge för ingen statistik över antalet kasserade doser. Men de menar att antalet utlevererade doser följer antalet givna doser.

Dalarna

I Region Dalarna har 500 doser fått kasseras eftersom de haft fel temperatur vid transport till regionen. Ytterligare 500 doser fick kasseras efter att ett kylskåp stått öppet på en vårdcentral. Dessutom har 11 doser fått kasseras vid en vårdcentral vid ett tillfälle.

Gotland

Totalt har Region Gotland kasserat 12 vaccinbehållare med Pfizers/Biontechs vaccin. Tio av dessa hade uppnått en för hög temperatur. I två behållare hade det uppstått ett tryck vilket gjorde att behållarna ”exploderade” och fick reklameras.

Gävleborg

Region Gävleborg uppger att ”ytterst få doser” har kasserats. Det ska ha varit vid enstaka tillfällen när vaccinet förstörts i samband med att det skulle göras i ordning. Regionen uppger att de lägger mycket arbete på att inte göra i ordning fler sprutor än vad det finns personer att vaccinera. När doser har blivit över har det berott till exempel på att den som skulle vaccineras inte dykt upp eller att personen valt att avstå när denne fått veta vilket vaccin som varit aktuellt.

Halland

Inget svar

Jämtland/Härjedalen

Regionen har behövt slänga 324 doser till och med vecka 15. 200 doser av Astra Zenecas vaccin kasserades efter att en hantverkare dragit ur en kontakt till ett kylskåp och sedan glömt att sätta i den igen. Regionen har också behövt kassera några doser på grund av att människor inte har velat ta det vaccin som erbjudits.

Jönköping

Region Jönköping för ingen statistik över hur många doser som slängs. Men regionens uppfattning är att det inte är något stort problem. När Astra Zenecas vaccin stoppades kasserades 30-40 doser som redan hade börjat förbereda för vaccinering den dagen. Därefter har enstaka flaskor skadats i transporten och därmed fått slängas.

Kalmar

Inget svar

Kronoberg

Region Kronoberg för ingen statistik över hur många doser som kasserats.

Norrbotten

Region Norrbotten uppskattar att de behövt kassera cirka 500 doser totalt. Den främsta orsaken är pausen som gjordes för Astra Zenecas vaccin. Då fick cirka 200 dosers slängas. Andra orsaker till att vaccin har behövt kasseras har varit till exempel felhantering och kort hållbarhet.

Skåne

Inget svar

Stockholm

Ingen statistik förs över hur många vaccindoser som kasseras hos vårdgivarna, men de är skyldiga att följa den prioriteringsordning som gäller och planera så att doser inte kasseras. 1686 doser av Pfizer/Biontechs vaccin har kasserats mellan 19 januari och 11 mars, anledningen var att vaccinatören Vaccindirekt inte kunnat få tag på de personer som är utsedda att ta de restvaccin som uppstår varje dag.

Enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, är svinnet av Astra Zeneca-doser som folk inte vill ha och som inte statistikförs högt, uppemot hundra doser per dygn i regionen.

Sörmland

Regionen har hittills kasserat 102 doser. Orsakerna är bland annat att vaccinbehållaren tappats, kort hållbarhet, eller att det skett någon olyckshändelse i samband med injektionen.

Uppsala

I region Uppsala har det hittills kasserats 36 doser på grund av trasig kyl som inte höll temperaturen, 22 doser har kasserats efter att vaccinbehållare tappats i golvet och en dos har kasserats eftersom man inte hittade en person i rätt prioriteringsgrupp att ge dosen till. Sju doser av Astra Zenecas vaccin har kasserats eftersom man inte hittade någon person som ville ha dem. Totalt har 66 doser kasserats.

Värmland

Regionen uppskattar att några tiotal doser har behövt slängas. Ingen exakt statistik finns. Det har då rört sig om vaccindoser som blivit obrukbart på grund av till exempel misstag vid spädning.

Västerbotten

Regionen uppger att det inte har skett att de behövt slänga vaccindoser för att det inte hunnits användats. Ett antal doser har kasserats för att man tappat behållaren eller att det av andra skäl har reklamerats. Ingen exakt statistik finns på hur många det rör sig om. I mars tvingades regionen slänga 100 vaccindoser vid en hälsocentral eftersom leveransen stått i rumstemperatur en hel dag.

Västernorrland

Regionen uppger att de inte behövt kassera doser, de har lyckats ringa in personer när det uppstått restdoser. Om vaccinatörerna inte lyckas fördela restdoser ska det registreras och diarieföras.

Västmanland

Inget svar.

Västra Götaland

Regionen har ingen central statistik över detta men uppger att det behövde kasseras redan uppdragna sprutor i samband med att Astra Zenecas vaccin pausades. Exakt hur många finns det inte siffror på. Det kan också ha förekommit att vaccindoser kasserats på grund av handhavandefel eller att en spruta åkt i golvet.

Örebro

Region Örebro uppger att de jobbar efter mottot ”ingen dos får förfaras” och hittills inte har behövts slänga några vaccindoser.

Östergötland

Region Östergötland har kasserat 500 doser av Modernas vaccin efter att de levererats i fel temperatur. 100 doser av Astra Zenecas vaccin har slängts på grund av förvaring i fel temperatur. 15 doser av Pfizers vaccin har behövt slängas eftersom behållarna skadats. Totalt 615 kasserade doser. Ingen statistik förs över enskilda doser som slängts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Överläkare Johan Styrud om hur man ska väga nytta mot risk vid vaccineringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet