Hör Magnus Johansson, vaccinationsansvarig på regionen, berätta om det enorma trycket på väntelistan och vad man inte får glömma när man skriver upp sig. Foto: SVT/Malin Hoelstad/SvD/TT

Stort intresse för väntelistan för coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

I fredags släppte Region Sörmland en väntelista för vaccination mot covid-19 för alla över 65 år som kan infinna sig med kort varsel. Sedan dess har 7 000 personer hunnit ställa sig i kö.

För en dryg vecka sedan öppnade Region Sörmland tre stora vaccinationslokaler i Sörmland. Och i fredags infördes en väntelista för att säkerställa att alla doser som blir över kommer till användning.

– Det kan bero på att personer som bokat tid inte dyker upp eller att vi lyckas få ut fler doser ur varje flaska. Då kan man anmäla intresse och bli uppringd för att komma in och få den här typen av dos, säger Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i regionen.

Coronaviruset i Sörmland

En av flera väntelistor

Att väntelistan nu införts ska enligt regionen inte handla om att doser har kasserats. Region Sörmland menar att man inte slängt några doser utöver de få som blivit felaktiga eller de ungefär 200 doser som kasserades när Folkhälsomyndigheten bestämde att pausa Astra Zenecas vaccin.

Redan tidigare hade Region Sörmland rutiner för att se till att alla vaccindoser kom till användning. Under vaccineringens första fas sattes patienter med hemtjänst och hemsjukvård och deras närstående på en väntelista. Där fanns även vård- och omsorgspersonalen. Och när regionen började vaccinera sjukvårdspersonalen fanns separata väntelistor även där.

– Nu har vi valt att styra om så att alla doser ska gå till personer som är 65 år och äldre och därför har vi nu infört den här listan, säger Magnus Johansson.

Så ställer du dig på väntelistan

Endast personer födda 1956 eller tidigare kan anmäla sig till väntelistan.

  • Du anmäler dig till väntelistan via e-tjänsterna på 1177.se
  • Efter att du loggat in på 1177.se väljer du en vaccinationsmottagning under ”Regionen rekommenderar”.
  • I nästa steg väljer du ”Intresseanmälan dos 1, vaccination mot covid-19 med kort varsel och följer instruktionerna.
  • Var noga med att ange rätt telefonnummer som vi kan nå dig på, och var beredd att svara på samtal från dolt nummer.
  • Du som inte kan anmäla dig via e-tjänsterna på 1177.se kan skicka in ditt namn, födelseår och telefonnummer till: Region Sörmland, Repslagaregatan 19, 611 88 Nyköping.

Källa: Region Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet