Nyhetsankare då och nu i SVT:s Aktuellt: Gun Hägglund var Sveriges första kvinnliga nyhetsuppläsare 1958. Hon jobbade ofta ihop med Olle Björklund. I dag är bland andra Nike Nylander och Anders Holmberg nyhetsankare i Aktuellt. Foto: SVT Bild

Så märks 60-årsjubileet i SVT för tittarna

Publicerad

Sveriges Television fyller 60 år och det firas under en hel vecka. Jubileet kommer att märkas både i tv-programmen och på svt.se och i SVT Play. Den stora finalen blir jubileumsprogrammet fredag 25 november. Även i nyheterna kommer jubileet att uppmärksammas, bland annat med framåtblickar på public service i ett nytt medielandskap.

Niklas Källner och Kattis Ahlström leder jubileumsprogrammet för SVT 60 år 25 november. Foto: SVT/Johnny Wohlin

Jubileumsprogrammet sänds i SVT1 kl 20 den 25 november och leds av Kattis Ahlström och Niklas Källner. Det är inspelat med publik och bland 50-talet medverkande finns kända SVT-profiler som Claes Elfsberg, Petra Mede och Ingvar Oldsberg. Det blir lite som ett ”Här är ditt liv Sveriges Television” på två timmar.

Jubileet kommer annars att finnas med på olika sätt i tv-programmen och på webben varje dag från 18 till 25 november. Några hållpunkter under veckan:

Måndag 21 november startar serien Svenska tv-historier som handlar om älskade program, tv-historia och nostalgi.

UG:s största avslöjanden

Onsdag 23 november handlar Uppdrag granskning om avslöjande journalistik under 15 år, där inbjudna gäster diskuterar några av UG:s största avslöjanden sedan starten 2001.

I Gomorron Sverige blir det olika ämnen varje dag. Utrikesjournalistik är ett ämne, ett annat är den politiska journalistiken där politiske kommentatorn Mats Knutson och SVT:s tidigare vd Christina Jutterström diskuterar.

Framtiden – hur blir den?

I Gokväll planeras bland annat en spaning om tv-trender och SVT:s framtid. Det är ett ämne som även lär bli aktuellt i Kulturnyheterna under veckan, liksom i nyhetssändningarna. Vad ska hända med public service och SVT:s stora nyhetsprogramm i framtiden, vad kommer att förändras? Kommer de tittare och läsare som i dag tar del av nyheter på webben och i appar att ändå bänka sig framför tablålagda nyhetssändningar i tv-apparaten i framtiden, eller kommer mobiler och surfplattor och datorer att helt konkurrera ut traditionell tablå-tv?

Även många av SVT:s andra program uppmärksammar 60-årsjubileet på olika sätt. I tv-tablån kommer information om vad programmen gör att finnas. Och SVT Play samlar alla program som görs.

Sporten ser tillbaka på stora sportögonblick i en serie inslag i Sportnytt och Sportspegeln, men blickar också framåt.

De stora nyhetshändelserna i Öppet arkiv

SVT:s Öppet arkiv är förstås en guldgruva att ösa ur under jubileet och här kommer det att finnas mycket material om både stora nyhetshändelser under SVT:s 60 år och många andra godbitar ur SVT:s historia.

Det blir återblickar på nyhetsankare vi minns och samlat material kring händelser som Norrmalmstorgsdramat 1973, 11 september-attackerna 2001, Estonias förlisning 1994, tsunamikatastrofen 2004, första månlandningen 1969 och mycket annat.

Det första Aktuellt som sändes 2 september 1958 finns också i Öppet arkiv.

Och så finns där förstås andra minnesvärda händelser, allt från bloopers och skämt till när skådespelaren Per Oscarsson strippade i Hylands hörna och orsakade folkstorm.

En av de första provsändningarna med television i Sverige från 1954 kommer också att finnas på Öppet arkiv. Det gjordes testsändningar ett par år innan de reguljära svenska tv-sändningarna inleddes hösten 1956 och tv-innehav blev licenspliktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT 60 år

Mer i ämnet