Så mycket arsenik är det i riskakorna

Uppdaterad
Publicerad

Riskakor innehåller så höga halter av arsenik att Livsmedelsverket helt avråder små barn från att äta dem. Här kan du se de produkter som innehöll högst halter i Livsmedelsverkets analys.

Livsmedelsverket har analyserat 102 risprodukter och mätt halter av arsenik i produkterna. Här är de olika riskakor som testades och mängden oorganisk arsenik.

  1. Urtekram: Quinoagaletter eko: 322 mikrogram/kg
  2. DK Gamle Mölle: Riskager med havsalt: 187 mikrogram/kg
  3. Friggs: Riskakor, ekologiska osaltade: 182 mikrogram/kg
  4. Garant: Riskakor lättsaltade 157 mikrogram/kg
  5. Ica: basic Riskakor: 143 mikrogram/kg
  6. Coop: Riskakor naturella 139 mikrogram/kg
  7. Ica I love eco: Riskakor lättsaltade: 122 mikrogram/kg
  8. Änglamark: Riskakor med havssalt 122 mikrogram/kg
  9. Ica: Riskakor gräddfil och lök: 110 mikrogram/kg
  10. Snacky cracky: Rice cakes cheese 102 mikrogram/kg
  11. Hipp: Riskakor 8 mån: 86 mikrogram/kg
Arsenik i ris och risprodukter

Mätosäkerheten i analysresultaten är cirka +/- 30 procent.

De 102 produkterna inkluderade 63 ris (basmati, jasmin, långkornigt, rundkornigt, fullkorn), 11 riskakor, 9 färska risgrötar, 6 frukostflingor, 5 risdrycker, 4 glutenfria bröd, 3 nudlar och 1 glutenfri pasta. Bland produkterna finns både märken från de stora livsmedelskedjorna och mindre vanliga märken samt även ekologiska produkter.

FAKTA: ARSENIK I RIS

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.
  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.
  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.
  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.
  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.
  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.

Källor: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arsenik i ris och risprodukter

Mer i ämnet