Tusentals bestick och glas ska dukas fram för årets nobelbankett. Arkivbild från 2014. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så mycket bestick behövs för årets nobelfestligheter

Uppdaterad
Publicerad

Bestick, dukar och bubbel i massor. Det slås i vanlig ordning på den stora trumman när Nobelfesten intar stadshuset. Här är siffrorna du behöver veta om dukningen och dekorationerna för att kunna briljera i dina nobelfestkunskaper.

Så var det dags igen. Politiker, kungligheter och forskare förbereder sin finaste festblåsa för årets Nobelfest. Men vad vore en nobelfest utan tjusig dukning och läcker mat? Och förstås, SVT Nyheter som listar statistiken för  vad som krävs för att göra Nobelfesten 2019 möjlig.

Enligt Stockholms stadshus restauranger kommer det att krävas 35 personer som ägnar en hel dag åt att duka inför festen den 10 december. Under den tiden ska totalt 360 meter bord ställas fram och dukar läggas ut som sammanlagt mäter nästan en halv kilometer. Personalen ska utöver det placera ut 5400 glas, 9540 olika bestick och lika många porslinsdelar.

Nobelpriset 2019
Alla bestick poleras för hand inför nobelfesten Foto: Janerik Henriksson/TT

Servis från 1991

När servisen ställts fram, som har använts sedan 1991, kommer totalt 190 personer vara redo att servera de prominenta gästerna. Totalt väntas ungefär 1350 gäster vara med på Nobelfesten.

190 personer kommer att servera gästerna på banketten. På bilden syns 2005 års upplaga. Foto: Anders Wiklund/TT

Och för dessa gäster väntar då 400 flaskor champagne som ska gå åt till förrätten. Lite mer vin till huvudrätten väntas, 450 flaskor. Men det är oklart om det rör sig om rött eller vitt vin. Och för den gäst som är ointresserad av alkoholen finns inget skäl till oro: 650 liter mineralvatten kommer att finnas till förfogande i Blå hallen. Sedan får man såklart inte glömma av kaffet – 350 liter kommer att serveras den 10 december.

Italienska blommor

Men nobelbanketten ska inte bara handla om mat och dryck, utan ska även se vacker ut. Och enligt Ebba Bourghardt, som är presskontakt för Nobelveckan i Stockholm så kommer runt 25 000 blommor att användas för att dekorera prisceremonien och Nobelbanketten.

Honnörsbordet med blomsterarrangemang på från förra året. I år beräknas 25 000 blommor användas för aytt dekorera delar av stadshuset och konserthuset i samband med Nobelfestligheterna. Foto: Fredrik Strandberg/TT

Enligt henne har man sedan 1905 levererat blommorna från italienska Ligurien. Likadant är det i år där flera busslaster med orkidéer, rosor och nejlikor och flera andra växter har anlänt för att dekorera Stockholms stadshus.

Nobelmiddagen i siffror

• Max antal gäster är 1350 – varav 100 väntas vara studenter.

• Totalt kommer man att ställa fram 350 meter bord i stadshuset.

500 meter linneduk väntas användas.

5400 glas.

9450 bestick.

• Serveringsstyrkan kommer vara 190 personer stark.

• Dryck: 400 flaskor champagne, 450 flaskor vin, 650 liter mineralvatten och 300 liter kaffe.

• Cirka 25 000 blommor ska dekorera nobelfesten. Bland annat rosor, orkidéer och nejllikor.

Källa: Stadshus restauranger, Nobelkommitén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2019

Mer i ämnet