Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Åkerman från KTH berättar om hur ofta svenskar kan flyga utomlands, givet en rad förbättringar på flygets sida, och ändå klara klimatmålen. Foto: SVT

Så mycket kan du flyga och klara klimatmålen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Parisavtalet ska den globala uppvärmningen hålla sig en bra bit under två grader.

För att utsläppen från resor ska ligga i linje med klimatmålen behöver svenskarna flyga betydligt mindre – samtidigt som teknikutvecklingen inom flygbranschen behöver ta rejäla kliv framåt.

I en rapport som forskare på KTH och Chalmers tagit fram analyseras svenskarnas flygresor i förhållande till målen i Parisavtalet. I olika scenarier med bland annat alternativa flygbränslen och utbyggd tågtrafik, har man räknat på hur ofta vi kan flyga.

Och det behöver minska jämfört med i dag.

– Längre resor kan man bara göra vart fjärde år, säger trafikforskaren Jonas Åkerman på KTH.

Enligt Jonas Åkerman är det lite skillnad på svaret beroende på vilket scenario man väljer, men ungefär hälften av alla flygresor vi gör utomlands behöver vi skippa.

Hur ofta kan du flyga till Malaga enligt forskarnas beräkningar? Se inslaget från SVT:s Klimathoppet ovan för att få svar – och se alla avsnitt av Klimathoppet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.