I den kategorin återfinns – till sorg för alla kräftälskare – alla sötvattenskräftor som nu bedömts för första gången.
Odlade kräftor från Kina och Turkiet får gult ljus, liksom vildfångade signalkräftor från Sverige. Vår egen flodkräfta får rött ljus.
I guiden, som nu är inne på sin sjätte upplaga, är rödmarkerade arter sådana som man bör låta bli att köpa eftersom de är hotade till sin existens.
Gult ljus betyder att man ska tänka efter före köpet eftersom det råder tveksamheter kring fisket eller odlingsmetoderna. Grönt ljus betyder kort och gott att de kan ätas utan problem.
Efter en blygsam start har guiden blivit något av en maktfaktor. Den tycks ha haft en effekt på både konsumenter, politiker och näringsidkare.
Röd och grön torsk
-Mycket har hänt på de här åren. Både fiskare och politiker i Sverige har tagit större ansvar. Därför har det gått bättre för torsken, säger Inger Näslund, fiskeansvarig på WWF.
Men hon påpekar samtidigt att läget för de flesta arter är bekymmersamt. Inte heller torsken får grönt ljus överallt. Markeringen gäller bara för östra Östersjön och Barents hav. Torsk från västra Östersjön, samt odlad torsk får gult ljus. I övrigt är arten fortsatt rödmarkerad.
Den enda lax som får grönt ljus är den miljöcertifierade. Chilensk odlad lax bör inte köpas medan den norska får gult ljus.
-Den norska laxen är ett gränsfall. Den var nära att hamna på rött. Det är för tätt mellan odlingarna, säger Näslund.
Gul strömming
En fisk som flyttas från gult till rött är den odlade asiatiska hajmalen, pangasius. Odlingarna i Vietnam orsakar svåra miljöproblem.
Strömmingen som tidigare varit okej bör enligt WWF nu ätas med försiktighet. Rödspätta från några fisken är nu certifierade och får grönt ljus.
Däremot bör bland annat bomtrålad rödspätta, trålade blåmusslor, ål, marulk, piggvar och östersjösik stanna kvar i havet.
Enligt WWF har både leverantörerna och livsmedelsbutikerna blivit bättre på att ta hänsyn, även om butikernas skyltning ofta är dålig. Restaurangerna har också problem.
-Det finns mycket kvar att göra. Fortfarande förekommer rödmarkerade arter i tävlingen om Årets kock. Men trendsättarna i restaurangbranschen bryr sig, och de vill utbilda både sina kollegor och sina gäster, säger Hanna Halpern, vd för Restaurangakademien.
TT
Fakta: Nyheter i årets fiskguide
WWF märker olika fisksorter med rött, gult och grönt ljus. Rött betyder låt bli fisken, gult betyder att man ska vara försiktig eftersom det finns osäkerheter kring fisket. Grönt ljus betyder att fisken går bra att äta ur miljösynpunkt.
– Torsk från östra Östersjön har gått från gult ljus till grönt.
– Torsk från västra Östersjön har gått från rött ljus till gult.
– Strömming går från grönt till gult ljus.
– Rödspätta från några fisken är MSC-certifierade och får då grönt ljus.
– Hajmal/pangasius har gått från gult till rött ljus.
– Kolja har både KRAV och MSC-märkning.
– MSC-märkt albacor och skipjack tonfisk har grönt ljus.
Källa: WWF