Trädgårdsrådgivaren Lise-Lotte Björkman får många frågor om hur man ska hantera vattenbristen som trädgårdsodlare. Foto: Pontus Lundahl/TT, SVT

Så odlar du under bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Begränsad tillgång till vatten gör det svårt för många att vattna i sina trädgårdar. Just nu har 26 kommuner i landet infört bevattningsförbud. Det har fått allt fler trädgårdsodlare att söka kunskap om hur man ska klara av att behålla sina växter levande.

I Lise-Lotte Björkmans trädgård växer blommor och grönsaker om varandra i en ordnad blandning. Här finns inget överflöd av vatten men med rätt skötsel blomstrar det mesta ändå. Som rådgivare på riksförbundet Svensk Trädgård har hon sett ett kraftigt ökat intresse för frågor om hur man ska hantera vattenbristen som trädgårdsodlare.

– Många är oroliga för hur man ska klara bevattningen. Man vill ha information om hur man på ett effektivt sätt ska kunna spara på vattnet men ändå odla det man har tänkt, säger Lise-Lotte Björkman.

Vanliga misstag

Som trädgårdsrådgivare har Lise-Lott Björkman märkt att trädgårdsodlare ibland är lite väl snabba på att ta till sig råd.

– Man ser ett råd och tar det till sig utan att tänka på sina egna förhållanden. Vind, jord och omgivning kan variera mycket.

För mycket vatten kan också leda till problem.

– En växt som är torr ska inte ha för mycket vatten. Har den varit torr länge kan den dö av det eftersom den då inte kan ta upp vatten på samma sätt.

Planering av trädgårdar för framtiden

Lise-Lotte Björkman tror att folk behöver börja planera sina växter och sin skötsel bättre för att kunna bevara fina trädgårdar under torra månader i framtiden.

– Man behöver bra etablerade växter som klarar av en torrperiod. Folk kommer behöva börja tänka annorlunda och välja sådana som är anpassade för torka.

Fleråriga växter klarar sig bättre och längre eftersom det har ett större rotsystem. Sommarblommor och ettåriga grönsaker är mer ömtåliga och vattenkrävande. Bevattningen är särskilt viktig vid nyplantering.

– Ge dem vatten vid rätt tidpunkt när de är små så att de etablerar sig ordentligt. Skäm inte bort dem med små duttar utan ge dem ordentligt med en gång. Skörda regnvatten så att man alltid har det till hands, säger Lise-Lotte Björkman.

Lise-Lotte Björkmans tips

  • Punktbevattning

Det innebär att man ger vatten vid rotsystemet, alltså där växten tar upp vattnet, istället för att vattna hela växten.

  • Täckodling

Här täcker man marken med organiskt material vid plantering för att hindra avdunstning från jord och mark. I ett senare skede kan man även täcka med fiberduk för att behålla fukten.

  • Tidpunkt

Bästa tidpunkten för att vattna är tidig morgon eftersom växterna då hinner ta åt sig vattnet innan solen kommer. Vattnar man dagtid hinner det lätt dunsta innan växten tillgodogör sig vattnet. Man kan även vattna på kvällen men det är sämre för växtsjukdomar.

  • Odling direkt i jord

Växter som odlas i krukor och pallkragar torkar snabbare än de som odlas i större jordvolymer i marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.