Foto: AP/TT

Så orkar du med vintermörkret

Uppdaterad
Publicerad

Känner du dig trött, håglös och mindre initiativrik än vanligt? Du är inte ensam, årets mörkaste period påverkar de flesta av oss.

– Man ska vara lite realistisk och inse att man inte är jättepigg under den här årstiden, säger sömn- och stressforskaren Göran Kecklund.

Tomt på kontot efter jul- och nyårshelgen, kallt och ruggigt utomhus och flera månader kvar till nästa långa ledighet? Anledningarna till att januari månad kan kännas lite extra tung är många.

Det finns dessutom en biologisk förklaring till att vi känner oss hängigare under vintermånaderna och den stavas melatonin.

Känslor av nedstämdhet

Hormonet melatonin finns naturligt i kroppen och reglerar vår dygnsrytm. Utsöndrandet av hormonet ökar vid mörker och når en naturlig topp under natten, vilket gör att vi kan sova bra.

Men under de mörka vintermånaderna kan högre halter av melatonin i kroppen, även under dagtid, göra att vi känner oss nedstämda.

Göran Kecklund är professor vid Stressforskningsinstitutet. Foto: TT

– Det som händer när det blir mörkt är att vi blir tröttare och mindre initiativrika. Det krävs lite extra ansträngning för att klara av arbetsuppgifterna och det kan i sin tur upplevas som stressande, säger Göran Kecklund, professor i psykobiologisk sömnforskning vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Forskning på inomhusljus

Det finns inga mirakelkurer mot tröttheten, även om det pågår forskning med inomhusbelysning som på mer effektiva sätt ska kunna trycka bort melatoninet i kroppen.

– Man har sett att särskilda ljusfrekvens med en viss blåtoning har visat sig vara bättre på att trycka bort melatonin, men det är långt ifrån alla arbetsplatser och skolor som har sådant ljus installerat, säger han.

Ta tillvara på dagsljuset

I stället är rådet för den som vill bli piggare att försöka ta vara på de ljusa timmar av dygnet som finns.

– Man ska passa på att vara ute så mycket man kan. Känner man sig lite nedstämd kan det vara bra att vara lite fysisk också, en promenad på lunchen kan till exempel få en positiv effekt, säger Göran Kecklund.

Samtidigt medger han att det är svårt att helt undgå att påverkas av vintermörkret.

– Man ska vara lite realistisk och inse att man inte är jättepigg under den här årstiden. Men tycker man att det här blir väldigt betungande och känner att man börjar få en svart syn på livet ska man inte vara rädd för att söka hjälp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.