I Sverige åskar det i genomsnitt 5 till 20 dagar om året, enligt SMHI Foto: Johan Nilsson/TT

Så ovanligt är det att dö av blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna avled i helgen efter att ha träffats av blixten, och en vårdas på sjukhus för allvarliga skador. I Finland hittades två män livlösa, och dödsorsaken misstänks vara samma.

Men dödsfall av blixtnedslag är ovanligt – i Sverige avlider omkring en person varje år.

Drygt 20 000 urladdningar – alltså blixtar – inträffade i Sverige den 29 juli, och under fredagen uppgick antalet till 10 000. Men alla träffar inte marken, och störst mängd blixtar studsar mellan molnen.

I Sverige avlider någon enstaka person varje år på grund av blixtnedslag, enligt Uppsala akademiska sjukhus – en låg siffra med tanke på att blixten beräknas slå ned ungefär åtta miljoner gånger per dag på hela jordklotet. I Sverige ligger siffran på ungefär 100 000 gånger varje år.

Farligt att träffas direkt

Det vanligaste sättet en skada uppstår är att blixten träffar ett objekt först, som sedan sprider sig och passerar den drabbade.

Farligast är att träffas direkt av blixten eller att träffas av en sidourladdning direkt in i huvudet – det kan innebära dödlig utgång eller svår elektrisk chock och svåra brännskador, enligt SMHI. Även en stegspänningseffekt kan uppstå, där blixten träffar ett föremål, och sedan söker den elektriska strömmen sig ned genom marken. Då uppstår en stark spänningsskillnad i det översta markskiktet. Om en person som befinner sig i ett sådant område med benen isär går en ström genom benen – men de flesta som utsätts för stegspänningseffekten överlever.

Åskovädret fortsätter

De kommande dagarna fortsätter åskovädret i landet, men inte i samma grad som tidigare.

– Under måndagen och tisdagen kan det på sina håll komma åska men inte så omfattande att vi är inne på åskrika dygn. Under onsdagen kan det bli lite större områden, men det är svårt att säga om det kan bli lika mycket som de senaste dagarna, säger Sofia Söderberg, Meteorolog på SMHI.

I Sverige åskar det i genomsnitt 5 till 20 dagar om året, enligt SMHI, vilket kan jämföras med Amazonas som kan ha ungefär 250 åskdagar per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.