Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gå inte med hörlurar, titta på informationsfilmer och prata om oron – här ger MSB fyra tips efter den höjda terrorhotnivån. Foto: Midhat Poturovic/SVT

Tips från MSB: ”Gå inte med hörlurar och håll dig uppdaterad”

Uppdaterad
Publicerad

Håll dig uppdaterad, var uppmärksam och förberedd. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps tips på hur man kan tänka när terrorhotnivån höjts.

– Jag tycker inte att man ska vara rädd utan att man ska fortsätta leva som man gjort tidigare, säger Stefan Anering, enhetschef på MSB.

På torsdagen meddelade Säkerhetspolisen att man höjer terrorhotnivån från nivå 3 till nivå 4. Säkerhetspolisens uppmaning till enskilda medborgare är att fortsätta leva på som vanligt.

– Jag förstår att man blir orolig när man hör det här, samtidigt är oro och rädsla det man är ute efter att skapa, säger Charlotte von Essen, Säkerhetspolischef.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Uppdaterad och uppmärksam

Myndigheten för säkerhetsskydd och beredskap, MSB, råder svenskarna vara uppmärksam på sin omgivning och kontakta polisen om man ser någonting som avviker.

– Men det får inte heller bli så att man ringer om varenda sak som står kvarglömd, för då får vi en ohållbar situation för polismyndigheten, säger Stefan Anering, enhetschef på MSB.

På flera håll i landet pågår festivaler och andra evenemang där många människor samlas, och Stefan Anering tycker inte att man ska undvika aktiviteter.

– Jag tycker att man ska gå dit och ha roligt, vi litar på att arrangörerna har tänk på säkerheten och många arrangörer är väldigt vana vid att arrangera stora evenemang och har ett bra samarbete med polisen, säger han.

Men vad ska man hålla utkik efter, och hur kan man förbereda sig? I videon ger Stefan Anering fyra tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Mer i ämnet