Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så får du bästa resultaten när du promptar en chattbot: ”Precis som när man pratar med en människa” Foto: SVT/TT

Så pratar du med AI på rätt sätt

Uppdaterad
Publicerad

För att få ut det mesta av en chatbott måste du tala med den smart. Här lär AI-experten Nils Janse ut sina bästa knep för att ”prompta” rätt.

Det är lite av en konst att få ut kvalitativa svar av chatbottar som ChatGPT, Gemini och Claude. Ju bättre du är på att formulera din frågeställning, desto bättre är den på att ge dig svaret du är ute efter. Det krävs att man förstår hur AI ”tänker” för att kunna prata med den på rätt sätt.

Den här processen att ge en chatbott instruktioner, i en dialog av interaktioner med den, kallas att ”prompta”. AI-experten Nils Janse ger i videon ovan sina bästa tips för hur man lyckas med det.

Tänk på att du inte kan lita på chatbottens svar till 100 procent. Ibland ”killgissar” den. Den är nämligen utformad för att hela tiden gissa sig fram till nästa ord, nästa mening, nästa stycke och så vidare. Man kan säga att den gissar det mest sannolika svaret, utifrån vad den lärt sig i grunden.

I SVT Play-serien ”Generation AI” får du lära dig mer om den senaste AI-utvecklingen och vad den innebär för oss i vardagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.