Marlene Jörhag (KD) och Karolina Wallström (L) representerar partier med olika syn på mobilförbud. Foto: Kristdemokraterna / Liberalerna

Så säger politikerna om mobilanvändning i skolan i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om mobilernas vara eller icke vara i skolan har under valet 2018 blivit en politisk fråga. Såhär säger politiker som är verksamma i Örebro kommun om förbud.

Marlene Jörhag (KD) menar att mobilförbud i skolan är ett ganska bra förslag.

Marlene Jörhag, Kristdemokraterna Örebro Foto: Johannes Weckström /SVT
Val 2018 – #dinröst

– Vi välkomnar Engelbrektsskolans beslut i det här fallet. Men det är inget beslut som vi politiker ska ta, rektor och elever har bäst koll på vad som funkar för sin egen skola, säger Marlene Jörhag (KD).

Varför välkomnar ni förbudet?

– Mobiltelefoner kan vara väldigt bra, men de kan också missbrukas mycket. Det Engelbrektsskolan säger är att eleverna ska få högre måluppfyllelse och ökad trygghet. Det är två starka skäl.

Ser du några nackdelar med ett förbud?

– Egentligen inte. Man säger många gånger att dagens ungdomar nästan är födda med mobiltelefonen i handen, och vi lever i ett digitaliserat samhälle. Därför är det otroligt viktigt nu att även Engelbrektsskolan satsar på surfplattor och datorer.

Du är själv lärare, vad har du för erfarenheter?

– På de skolor jag jobbat har vi samlat in telefonerna när lektionen börjat och lämnat tillbaka dem när lektionen eller skoldagen är slut. Det har fungerat väldigt bra.

Karolina Wallström (L) företräder ett parti som tycker att mobilförbud i skolorna är ett ganska dåligt förslag.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

– Det är viktigt för mig som Liberal att det blir en bra undervisning och måluppfyllelse. Jag antar att det är det som ligger till grund för rektorns beslut om mobilförbud, men jag är ändå lite orolig eftersom jag ser mobiltelefoner som ett bra verktyg i skolan, säger Karolina Wallström (L).

Vad säger du om ett generellt mobilförbud i Örebro kommun?

– Det säger jag klart nej till. Generella förbud är ingenting Liberalerna är för. 

Så säger politikerna i Örebro om mobilförbud i skolan

SD Mycket bra förslag 

C Ganska bra förslag

KD Ganska bra förslag

S Ganska bra förslag

V Ganska bra förslag 

M Ganska dåligt förslag

L Ganska dåligt förslag

MP Ganska dåligt förslag

Källa: Valkompassen SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet