Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
3 000 liter. Ungefär så mycket vatten kan piloterna frakta när de ska hjälpa till med att släcka skogsbränder. Se piloterna berätta mer om sina jobb i klippet. Foto: Saab

Så ser beredskapen ut för skogsbränder 2023

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2018 rasade stora skogsbränder i bland annat Jämtland, Dalarna och Gävleborg. Erik Fliink, projektledare på MSB, menar att man tagit med sig många erfarenheter för att rusta upp beredskapen.

– 2018 var startskottet på en omfattande satsning.

Under den torra och varma sommaren 2018 drabbades Sverige av 300 skogsbränder. Då hade Sverige begränsade resurser att bekämpa bränder från luften, och fick hjälp från flera andra länder med allt från brandflygplan och utrustning till personal.

Sedan dess har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) upphandlat helikoptrar och flygplan som kan hjälpa till med att stävja skogsbränder. Enligt Erik Flink, projektledare på MSB:s operativa avdelning, har en rad förändringar gjorts.

– Det handlar både om resurser på nationell nivå och om den internationella biten. Sverige fick stöd då, men sedan dess har vi utvecklat en förmåga där vi både stöttar andra länder och får stöd vid behov.

Så arbetar MSB vid skogsbränder

MSB fungerar som en kontakt mellan flygen och de kommunala räddningstjänsterna. Flygplanen kan exempelvis skickas i förväg till områden där det är hög risk för bränder. I andra fall kan MSB be piloterna att ta sig till områden där det behövs hjälp med brandbekämpning från luften.

Samtidigt har myndigheten ansvar för att kontakta internationella räddningstjänster när de svenska resurserna inte räcker till. Utöver det kan MSB höra av sig till flygklubbar som kan åka runt på olika slingor i brandriskområden. Att upptäcka bränder i ett tidigt skede och få bukt med dem innan de sprider sig är en av läxorna man lärt sig från 2018, menar Erik Flink.

Satelliter upptäcker bränder

Sedan 2022 har även satelliter använts i övervakningen och spelat en viktig roll i att upptäcka skogsbränder i tidiga skeden.

Finns det något konkret som du tycker kan förbättras i dag?

– Det är fortfarande ett ungt system och många kommunala räddningstjänster har liten erfarenhet av att jobba med resurserna. Man behöver erfarenhet för att göra det så bra som möjligt. Om vi får bränder i sommar kommer det att stärka förmågan ytterligare.

Se piloterna som jobbar med brandberedskapen berätta om deras arbete i klippet ovan.

De största bränderna rasade i Gävleborg, Jämtland, Dalarna och Västernorrland. Som mest omfattade branden 25 000 hektar skogsmark, enligt MSB.

Nästan 32 miljoner kronor har betalats ut till drabbade skogsägare sedan dess.

I Gävleborg, Jämtland och Dalarna omfattade de fyra största bränderna drygt 17 000 hektar – vilket motsvarar cirka 25 000 fotbollsplaner.

Räddningstjänsten ryckte ut till totalt 7 000 bränder under den torra och varma sommaren.

2018 var ett extremt väderår. Det går till historien som det fjärde varmaste sedan mätningarna inleddes och även om forskarna inte har uppmätt fler extrema väderhändelser är de intensivare och kraftigare än förr.

Källa: SVT, MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.